Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlandse Hervormde Kerk in Vierlingsbeek

Kerkelijk Gebouw

Spoorstraat 17
5821BB Vierlingsbeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van Nederlandse Hervormde Kerk

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Spoorstraat, in de kom van Vierlingsbeek, staat de HERVORMDE KERK, uit 1843. Het in ambachtelijk-traditionele stijl met neo-classicistische elementen opgetrokken kerkgebouw ligt enigszins terug in de rooilijn en wordt omgeven door een buiten de bescherming vallende begraafplaats. Omschrijving De Hervormde kerk heeft een rechthoekige plattegrond met aan de zuidelijke zijde een driezijdige sluiting. De kerk telt drie traveeën. Het eenlaags kerkgebouw wordt gedekt door een samengesteld zadeldak, gedekt met lei in Maasdekking. Tegen de noordelijke gevel staat op de nok van het dak een zeskantige open dakruiter met rondboogfries en ingesnoerd spitsje. De handvorm bakstenen gevels zijn voorzien van een bepleisterde plint en worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst op bakstenen profiellijst. De noordelijke straatgevel, op de hoeken voorzien van lisenen, is hoog opgetrokken, zwenkt ter hoogte van het dak in en wordt daar bekroond door een eenvoudig gepleisterd fronton. Deze gevel is symmetrisch van opzet en telt één vensteras: boven de vleugelpaneeldeur met pilasteromlijsting op hardstenen sokkel en een kroonlijst, is een spitsboogvenster met hardstenen dorpel en afzaten, voorzien van een ijzeren vorktracering. In de topgevel een kleine elliptische oculus. In de eveneens in handvorm baksteen opgetrokken zijgevels worden de traveeën gescheiden door lisenen. In elke travee een venster met vorktracering als in de noordelijke gevel. De zuidelijke driezijdige sluiting, eveneens geleed door lisenen, is geheel blind uitgevoerd. Parallel aan de zuidgevel van de Nederlands Hervormde kerk of "Koningskerkje", staat langs de Willem I straat, een borsthoge, rechte bakstenen muur, geleed met beertjes ter afscheiding van het kerkhof. In het interieur aan de noordelijke zijde een orgeltribune. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bescheiden rol van het protestantisme in Noord-Brabant in de vroege negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine hervormde zaalkerk. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de menging van traditionele en neo-classicistische vormen bij de door Waterstaat gecontroleerde kerkbouw op het platteland. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518582
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlandse Hervormde Kerk in Vierlingsbeek

Huis onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertogen

Spoorstraat 9
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
HUIS onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertoge..

T-boerderij

Burggraaf 2
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staande, direct aan de openbare weg gesitueerde T-BOERDERIJ is opgetrokken in ambach..

Langsdeelschuur

Burggraaf 2
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Westelijk van de boerderij Burggraaf 2 staat een direct aan de openbare weg gesitueerde LANGSDEELSCHUUR, die gedeeltelijk uit oms..

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, voor twee-derde achter een betonnen KEERMUUR ingegraven in de tuin van het veerhuis, ee..

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, ten zuiden van de Staaiweg, vrij in de uiterwaard en gescheiden van de Staaiweg door he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlandse Hervormde Kerk in Vierlingsbeek

Foto's (3)