Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langsdeelschuur in Vierlingsbeek

Boerderij

Burggraaf 2
5821BK Vierlingsbeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1875


Beschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding Westelijk van de boerderij Burggraaf 2 staat een direct aan de openbare weg gesitueerde LANGSDEELSCHUUR, die gedeeltelijk uit omstreeks 1875 dateert, maar waarvan althans het metselwerk later, wellicht omstreeks 1910, grotendeels vervangen is. Het gebouw is in ambachtelijk-traditionele vormen opgetrokken. Omschrijving De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de nokas parallel aan de straat. Het zadeldak is aan de beide zijden afgewolfd en is belegd met tuile du nord pannen. De noordelijke gevel is opgetrokken in handvorm baksteen en geleed door pilasters. De schuur telt drie travee├źn. Per travee is in de noordelijke gevel een klein vierruits getoogd stalvenster geplaatst. De schuur is gedeeltelijk opgetrokken in machinale baksteen, afgezet met een tandlijst en voorzien van smeedijzeren muurankers. In de oostelijke gevel een opgeklampte deur en een schuifdeur. Ook in de westelijke gevel bevindt zich een opgeklampte deur. Op het erf verder een bakstenen kippenhok en enkele hoogstammige fruitbomen. Waardering De langsdeelschuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518580
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langsdeelschuur in Vierlingsbeek

T-boerderij

Burggraaf 2
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staande, direct aan de openbare weg gesitueerde T-BOERDERIJ is opgetrokken in ambach..

Nederlandse Hervormde Kerk

Spoorstraat 17
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Spoorstraat, in de kom van Vierlingsbeek, staat de HERVORMDE KERK, uit 1843. Het in ambachtelijk-..

Huis onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertogen

Spoorstraat 9
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
HUIS onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertoge..

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, voor twee-derde achter een betonnen KEERMUUR ingegraven in de tuin van het veerhuis, ee..

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, ten zuiden van de Staaiweg, vrij in de uiterwaard en gescheiden van de Staaiweg door he..

Kaart & Routeplanner