Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazematten in Vierlingsbeek

Militair Object

Staaiweg 25
5821AM Vierlingsbeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazematten

Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, ten zuiden van de Staaiweg, vrij in de uiterwaard en gescheiden van de Staaiweg door het Afleidingskanaal, het betonnen restant van een KAZEMAT van het type G, waarschijnlijk een (180) hz, daterende uit 1939. Ter bemachtiging van de 9,5 ton zware gietstalen koepel heeft de Duitse bezetter in 1941 de kazemat opgeblazen. De kazemat beveiligde met (1) de veerplaats tegen een vijandelijke oversteek vanaf de oostelijke oever. Omschrijving Van de kazemat resteert de werkvloer met de gewapend-betonnen omhulling van de als schroot afgevoerde gietstalen koepel. Uit het beton steekt een deel van de stalen wapening. Duidelijk waarneembaar zijn de aanhechtingspunten van de verdwenen koepel. De oostelijke, noordelijke en een deel van de zuidelijke wand hebben hun oorspronkelijke vorm behouden; de westelijke wand is door de explosie een kwartslag gedraaid. Waardering De bouwval van een kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas. Het is als voorbeeld van een door de bezetter onttakelde kazemat betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518577
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazematten in Vierlingsbeek

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, voor twee-derde achter een betonnen KEERMUUR ingegraven in de tuin van het veerhuis, ee..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Oordje

-
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Oordje. Datering: Middeleeuwen.

Groot bakstenen huis, onder een zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Door kettingen met elkaar verb ..

Oude Kerkstraat 1
Bergen L (Gemeente Bergen)
Groot bakstenen huis, XIX, onder een zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Door kettingen ..

Romaanse kerktoren, beneden van ijzeroersteen, hoger van mergel en met een buitengeleding met lisenen en rondboogfries, na zware oorlogsschade in 1944 ..

Oude Kerkstraat
Bergen
Romaanse kerktoren, beneden van ijzeroersteen, hoger van mergel en met een buitengeleding met lisenen en rondboogfries, XIII, na zware oorlo..

Huis onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertogen

Spoorstraat 9
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
HUIS onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertoge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazematten in Vierlingsbeek