Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazematten in Vierlingsbeek

Militair Object

Staaiweg 25
5821AM Vierlingsbeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazematten

Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, voor twee-derde achter een betonnen KEERMUUR ingegraven in de tuin van het veerhuis, een KAZEMAT van het type G (135) hz. Het is, voorzover bekend, één van de vier laatste gietstalen kazematten die in ons land resteren. Zowel de kazemat als de keermuur dateren uit 1939. De kazemat beveiligde met (2) de veerplaats tegen een vijandelijke oversteek vanaf de oostelijke oever. Omschrijving De kazemat gaat voor zeventig procent schuil achter de betonnen keermuur van de zuidelijke tuin van het veerhuis. Vanaf de weg is het bovenste deel van de op een betonnen werkvloer gestelde gewapend-betonnen omhulling van de koepel te zien. Uit het beton steken enkele bouten, een deel van de stalen wapening, die dienst doen als maskeringshaken. Aan de zuidwestelijke zijde is daarnaast één van de oorspronkelijke buizen van de luchtverversing te zien. Ook een klein deel van de koepel, die een doorsnede heeft van twee meter, steekt uit de muur. Van belang is dat de koepel nog voorzien is van de oorspronkelijke afwerking met een laag van ca. vijf cm. asbestbeton. Aan de zuidoostelijke zijde is de koepel voorzien van een schietgat. Ter vergroting van het schootsveld is de betonnen keermuur ter plaatse voorzien van een dagkant. Het grootste deel van de kazemat gaat schuil onder een laag aarde. De koepel staat in een hoek van 135 graden op de ingang. Dit mangat, voorzien van de oorspronkelijke stalen deur, bevindt zich aan de westelijke zijde in de koepel. Aan de noordwestelijke zijde van de kazemat een laag bakstenen portaal. Dit behoort tot de oorspronkelijke veldversterking en valt binnen de bescherming. Het portaal was oorspronkelijk voorzien van een betonnen dekplaat; deze is in de loop der tijd verwijderd en het portaal is volgestort met aarde. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk asbestbeton en gietstaal en is van betekenis voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas. Het is gaaf bewaard gebleven en als een der laatste voorbeelden van een gietstalen kazemat uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518576
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazematten in Vierlingsbeek

Kazematten

Staaiweg 25
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Op de westelijke oever van de Maas staat, ten zuiden van de Staaiweg, vrij in de uiterwaard en gescheiden van de Staaiweg door he..

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Oordje

-
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel 't Oordje. Datering: Middeleeuwen.

Groot bakstenen huis, onder een zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Door kettingen met elkaar verb ..

Oude Kerkstraat 1
Bergen L (Gemeente Bergen)
Groot bakstenen huis, XIX, onder een zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. Ingang met bovenlicht in pilasteromlijsting. Door kettingen ..

Romaanse kerktoren, beneden van ijzeroersteen, hoger van mergel en met een buitengeleding met lisenen en rondboogfries, na zware oorlogsschade in 1944 ..

Oude Kerkstraat
Bergen
Romaanse kerktoren, beneden van ijzeroersteen, hoger van mergel en met een buitengeleding met lisenen en rondboogfries, XIII, na zware oorlo..

Huis onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertogen

Spoorstraat 9
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
HUIS onder dwars zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels, die horizontale uitgemetselde banden vertonen en korfboogvormige venstertoge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazematten in Vierlingsbeek