Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Processiekapel Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer

Kerkelijk Gebouw

't Zand
5447ZG Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van R.K. Processiekapel Sint-Petrusbasiliek

Inleiding Aan de westelijke zijde van 't Zand staat, temidden van een waardevolle bomengroep, een bakstenen R.K. PROCESSIEKAPEL in traditionalistische stijl uit omstreeks 1930. Omstreeks 1950 is een openluchtaltaar toegevoegd. Omschrijving De bedeplaats bestaat uit een van handvorm baksteen gemetselde opstand van circa vier meter hoogte, afgedekt door een klein zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Aan de oostelijke zijde is deze kapel voorzien van drie bakstenen treden, die leiden naar het tegen de opstand onder het overstek van het zadeldak opgetrokken bakstenen altaar. Dit is met een kunststenen mensa afgedekt. In het muurwerk hierboven een lege, blinde rondboognis met hardstenen dorpel. De achterzijde van de muur is voorzien van gesmede rechte steekankers. De kapel bevindt zich op een grasveldje met een veertiental lindenbomen, waarvan vijf oudere exemplaren, die met een stamomtrek van ca. 2,5 - 3 meter uit omstreeks 1850 zullen dateren. Waardering De processiekapel is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devoties en de processies op de openbare weg, die in Boxmeer nimmer verboden zijn geweest en een uitdrukking vonden in de H. Bloedprocessie die een eeuwenlange traditie heeft. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het plein Het Zand, dat cultuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een permanent processiealtaar ook in Noord-Brabant zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518566
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petrusbasiliek
Sint-Petrusbasiliek
Sint-Petrusbasiliek
Plaats Boxmeer
Gebouwd in 1952
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  10032
Architectuur
Architect(en) Hendrik Willem Valk
Bouwmateriaal grote en kleine bakstenen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Wapen van de basiliek.

De Sint-Petrusbasiliek (officieel de Basiliek van Sint-Petrus en -Paulus) is een rooms-katholieke kerk in het Noord-Brabantse Boxmeer.

Geschiedenis

Op de plaats van de Sint-Petruskerk stond al voor 1000 een kerk. Dit was een eenbeukig romaans zaalkerkje met toren en rechtgesloten koor. Later werd deze vervangen door een gotische kerk in baksteen, die bekendstond om zijn fraaie netgewelven. Omstreeks 1870 werd deze kerk in neogotische stijl uitgebreid. De kerk werd in 1944 verwoest en in 1946 werden de restanten van deze kerk gesloopt. Vervolgens werd de huidige kerk gebouwd door de Vughtse architect Hendrik Willem Valk. In 1952 werd de kerk plechtig ingewijd door de toenmalige bisschop van 's-Hertogenbosch.

Oude elementen

Oksaal en orgelkassen uit 1634 met wapen graaf Oswald II van den Bergh

Binnen zijn nog een aantal originele elementen aanwezig, zoals:

  • In de crypte zijn nog resten van de voormalige romaanse en laatgotische kerken te vinden.
  • De marmeren graftombe voor graaf Oswald III van den Bergh en zijn gemalin uit 1741, vervaardigd door Jan-Baptist Xavery.
  • Het eikenhouten oksaal (zangzolder) van Jan Werkens uit 1634. Dit in Renaissancestijl uitgevoerde oksaal is het enige dat in Noord-Brabant overgebleven is. Het doorstond de oorlogsverwoestingen. Op de balustrade zijn de wapens aangebracht van graaf Albert van den Bergh en zijn echtgenote. Ook zijn op het oksaal beelden geplaatst van de heiligen: Agnes, Catharina, Lucia, Barbara, een vrouwelijke heilige met Quirinusschild, en Maria Magdalena. Op de balustrade zijn laatgotische beelden te vinden, namelijk die van Sebastiaan, Jacobus de Meerdere, Jacobus de Mindere, en Antonius Abt. De beide Jacobsbeelden zijn van de hand van Heinrich Douvermann en stammen uit het begin van de 16e eeuw. Boven het oksaal bevindt zich de orgelkas.
  • Enkele beelden, zoals een piëta uit de 16e eeuw, een Heilige Maria met Heilige Anna uit de 16e eeuw, een beeld van de Heilige Cornelius uit de 15e eeuw en een Mariabeeldje (Onze Lieve Vrouwe ter Peer) uit de 15e eeuw.
  • Moderne gebrandschilderde ramen van Eugène Laudy, en in de Bloedkapel ramen van Luc van Hoek.

Bloedwonder en bedevaart

In de crypte onder de kerk vond rond 1400 het zogenaamde Bloedwonder plaats. Deze gebeurtenis maakte van Boxmeer een bedevaartplaats. In de kerk bevindt zich een kostbare reliekschrijn van het Heilig Bloed. Nog altijd trekt elk jaar twee weken na Pinksteren, de zogenaamde Vaartzondag, een processie genaamd de Vaart. Deze loopt door de straten van Boxmeer om het Bloedwonder te herdenken.

Verheffing tot basiliek

In 1999 werd de kerk door paus Johannes Paulus II verheven tot basilica minor. Het was daarmee de 18e kerk in Nederland die deze status verkreeg.

Externe linkMonumenten in de buurt van R.K. Processiekapel Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer

Houten kruisbeeld aan de weg

het Zand 8
Boxmeer
Houten kruisbeeld aan de weg, 18e eeuw.

Huize Placida

het Zand 15
Boxmeer
Huize Placida. Huis onder schilddak en met lijstgevels, waarin zes- en vierdelige schuiframen. Met stallen en bijgebouwen. 19e eeuw.

Het Zandhuis

Zandpaadje 9
Boxmeer
Het Zandhuis. Huis met gevel van natuursteen en gepleisterde baksteen, middentravee, met festoenen en in reliëf borstbeeld, bekroond door e..

Voormalige langgevelboerderij

het Zand 1
Boxmeer
Inleiding De voormalige LANGGEVELBOERDERIJ en woning van een boomkweker en tuinder dateert uit omstreeks 1850 maar is in de negentiende en ..

Bijgebouw van het ziekenhuis, met ingezwenkte topgevel en boogvensters

Veerstraat 45
Boxmeer
Bijgebouw van het ziekenhuis, met ingezwenkte topgevel en boogvensters. Met het huis verbonden het ingangshek van het kasteel.

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Processiekapel Sint-Petrusbasiliek in Boxmeer

Foto's (1)