Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuizen in Beugen

Woonhuis

Kerkplein 15
5835AT Beugen (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Woonhuizen

Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de oude plaatse van Beugen staat een DORPSWOONHUIS, gebouwd omstreeks 1910 in Overgangsstijl met Art Nouveaumotieven. Aan de noordwestelijke zijde heeft het woonhuis een uit hetzelfde jaar daterende bedrijfsaanbouw. Omschrijving Het eenlaags, in oorsprong, dubbele woonhuis heeft een L-vormige plattegrond en wordt deels gedekt door een afgewolfd mansardedak, deels door een afgewolfd zadeldak met geglazuurde kruispannen. De bakstenen gevel heeft een gecementeerde plint en is horizontaal geleed door gecementeerde banden. De gevel aan de zijde van het Kerkplein is asymmetrisch van opzet en heeft aan de westelijke zijde een bakstenen, afgewolfde topgevel met, op de nok van het dak, een bekronende zinken piron, en aan de oostelijke zijde een drietal bakstenen lisenen, die tot boven de goothoogte zijn doorgetrokken als kolommen, voorzien van gemetselde strengpersstenen bekroningen. De gevel aan het Kerkplein is afwisselend voorzien van een T-schuifvenster (met geometrisch ingedeeld bovenlicht en in het onderlicht gedeeltelijk een kleine roedenverdeling) en een portiek met hardstenen trede en een paneeldeur, voorzien van een geometrisch ingedeeld bovenlicht. De westelijke gevel van het woonhuis is geleed als de zuidelijke gevel aan het Kerkplein en heeft op de begane grond twee vensterassen, en drie vensterassen op de etage. De vensters zijn dezelfde T-schuifvensters als in de zuidelijke gevel. De bedrijfsaanbouw staat aan de noordelijke zijde, haaks op het woonhuis. De gevel is in blokverband gepleisterd en heeft een tandlijst, een drietal rondbogige lichten met een ijzeren vorktracering en een tweetal vernieuwde opgeklampte inrijpoorten. In de noordelijke gevel is een opgeklampt luik naar de taszolder. Het zadeldak is afgezet met een geprofileerde gootlijst met windborden. Van belang is het deels smeedijzeren, deels gietijzeren pijlpuntenhekwerk, dat de zijtuin aan de westelijke zijde van de straat scheidt. Ook de steeg aan de oostzijde wordt door een dergelijk poortje afgesloten. Waardering Het woonhuis Kerkplein 15 te Beugen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe woningen aan een bestaand dorpsplein; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld van de wijze waarop stedelijke motieven aan de dorpse situatie worden aangepast. Het huis is van belang vanwege de architectonische verschijningsvorm, de materiaaltoepassingen en de detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518558
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuizen in Beugen

Posthuis

Kerkplein 1
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het blokvormige CAFE met WOONHUIS 'Posthuis' staat aan de rand van de oude plaatse in de kom van Beugen, aan de voormalige doorga..

Martinus

Molenstraat 24
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit omstreeks 1868.

T-boerderij

Dorpsstraat 36
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Dorpsstraat staat, nabij de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ in sobere Art Nouveaustijl uit om..

Krukhuisboerderij

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De T-BOERDERIJ, bestaande uit het parallel aan de straat gelegen woonhuis en een aan de achterzijde haaks op het woonhuis gesitue..

Langsdeelschuur

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van het erf van het complex staat een driebeukige LANGSDEELSCHUUR, gebouwd omstreeks 1875. Omschrijving..

Kaart & Routeplanner