Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Posthuis in Beugen

Gebouw

Kerkplein 1
5835AT Beugen (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Posthuis

Inleiding Het blokvormige CAFE met WOONHUIS 'Posthuis' staat aan de rand van de oude plaatse in de kom van Beugen, aan de voormalige doorgaande weg tussen Venlo en Nijmegen en bestaat uit een achttiende-eeuws deel, dat omstreeks 1860 is gewijzigd en uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog is tegen de zuidoostelijke hoek van het gebouw een uitbreiding geplaatst. Deze valt buiten de bescherming. Omstreeks 1980 zijn de vensters op de etage van het voorhuis vervangen. Omschrijving Het voorhuis, parallel aan de oude weg gesitueerd, heeft een L-vormige plattegrond, een tweelaags, in blokverband gecementeerde voorgevel en een eenlaags, door latere bebouwing ingesloten achtergevel. De voorgevel heeft een gepleisterde plint. In de noordelijke zijgevel vertoont duidelijk de overgang van twee naar één bouwlaag; de zuidelijke gevel is geheel tweelaags. Aan de achterzijde bevindt zich hier namelijk een tweelaags uitbouw, die aan de oostelijke zijde (de achtergevel) is voorzien van een hoge handvorm bakstenen topgevel. Het voorhuis heeft een L-vormig schilddak, dat boven de uitbouw aan de zuidoostelijke zijde niet afgewolfd is. De daken worden met oud Hollandse pannen gedekt. De voorgevel is asymmetrisch; op de begane grond heeft het pand vijf onregelmatig geplaatste vensterassen, met centraal een kussenpaneeldeur met bovenlicht (met opschrift: "Posthuis") en vernieuwde smeedijzeren roosters. De vensters zijn alle zesruits schuifvensters. Op de verdieping zijn (niet in de as van de vensters op de begane grond) vier vernieuwde klapvensters geplaatst. De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond drie zesruits schuifvensters en op de etage twee vernieuwde vierruits klapvensters; de noordelijke gevel heeft boven het ene zesruits schuifvenster twee vierruits klapvensters. In de oostelijke topgevel zijn twee maal twee kleine lichten aangebracht, waarvan de bovenste opgeklampte luiken hebben. Aan de noordoostelijke zijde is in de negentiende eeuw een eenlaags vleugel gebouwd onder aan de oostelijke zijde afgewolfd zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. In de noordelijke, gecementeerde gevel onder meer drie schuifvensters met een gedeeltelijk gewijzigde indeling. Voor het voorhuis ligt een granito stoep. Tegen de zuidelijke gevel staan vier snoeilinden. Waardering Het café annex woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van horecagelegenheden in de centra van kerkdorpen; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het gecombineerde een- en tweelaags verdiepingswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de gecompliceerde bouwgeschiedenis, waarvan stijl en detaillering de materialisering vormen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518556
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Posthuis in Beugen

Woonhuizen

Kerkplein 15
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de oude plaatse van Beugen staat een DORPSWOONHUIS, gebouwd omstreeks 1910 in Overgangsstijl met..

T-boerderij

Dorpsstraat 36
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Dorpsstraat staat, nabij de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ in sobere Art Nouveaustijl uit om..

Martinus

Molenstraat 24
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit omstreeks 1868.

Krukhuisboerderij

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De T-BOERDERIJ, bestaande uit het parallel aan de straat gelegen woonhuis en een aan de achterzijde haaks op het woonhuis gesitue..

Langsdeelschuur

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van het erf van het complex staat een driebeukige LANGSDEELSCHUUR, gebouwd omstreeks 1875. Omschrijving..

Kaart & Routeplanner