Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenaarshuis in Rijkevoort

Woonhuis

Kapelstraat 35
5447AA Rijkevoort (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Molenaarshuis

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Kapelstraat te Rijkevoort staat, direct ten westen van het beschermde Rijksmonument, de molen Luctor et Emergo uit 1901, het voormalige MOLENAARSWOONHUIS, daterend uit omstreeks 1910. Het gebouw heeft elementen van de sobere, zogenoemd geometrische Nieuwe Kunst. Omschrijving Het woonhuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag en heeft een a-symmetrische voorgevel met vijf vensterassen. Het pand heeft een schilddak, met zadeldak, voorzien van eindschild boven de topgevel en pirons. Op het dak liggen geglazuurde tuile-du-Nord pannen. De gevels zijn opgemetseld in baksteen, voorzien van banden van strengperssteen en een bepleisterde fries. Centraal in de gevels is een rondboog-portiek met paneelvoordeur. Ter rechterzijde zijn twee schuifvensters met deels vereenvoudigde indeling, bovenlichten met kleine roedenverdeling en paneelluiken. Het linkerdeel van de gevel heeft een niet risaliserende topgevel. Op de begane grond zijn twee vensters als aan de rechterzijde geplaatst. Aan de deels betimmerde topgevel hangt een houten balkon. Een deur, voorzien van zij- en bovenlichten, de laatste met kleine roedenverdeling, geeft toegang tot het balkon. Op het dak staan twee gemetselde schoorstenen, voorzien van geornamenteerde trekstangen. De voortuin is omgeven door een hekwerk, bestaande uit gemetselde pijlers met ingemetselde buisprofielen. Waardering De molenaarswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de met de landbouw samenhangende nijverheid op het platteland. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering, die actuele motieven, ontleend aan de stedelijke bouwkunst, toepast ter verhoging van het representatieve karakter en is tevens van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met de reeds eerder beschermde windmolen. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518546
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenaarshuis in Rijkevoort

Luctor et Emergo

Kapelstraat 33
Rijkevoort (Gemeente Boxmeer)
Molen. Ronde stenen stellingkorenmolen.

Winkel; woonhui

Kapelstraat 20
Rijkevoort (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Kapelstraat staat, nabij de kerk van Rijkevoort, een WINKEL-WOONHUIS uit 1914. Het pand vertoont e..

Ruïnes van kazemattenvan het type brug- of rivierkazemat

Brug kazematten
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tweetal, op de westelijke oever van de Maas gesitueerde, RUINES van KAZEMATTEN van het type brug- of rivierkazemat, gebouwd in 19..

Kazemat van het s-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie

S-Kazemat
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In 1939-1940 gebouwde KAZEMAT van het S-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie. Deze linie werd direct na de Anschluss..

Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluisd, en met twee schiptrav

Dorpsstraat 19
Ledeacker (Gemeente Sint Anthonis)
Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd in de 15e eeuw, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)