Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel; woonhui in Rijkevoort

Woonhuis

Kapelstraat 20
5447AB Rijkevoort (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Winkel; woonhui

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Kapelstraat staat, nabij de kerk van Rijkevoort, een WINKEL-WOONHUIS uit 1914. Het pand vertoont elementen van sobere geometrische Nieuwe Kunst stijl. Omstreeks 1980 is tegen de westelijke gevel een moderne aanbouw geplaatst. De laatste valt buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw heeft een globaal rechthoekige plattegrond, bestaat uit een bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld geknikt zadeldak met geglazuurde muldenpannen. Tegen het schild aan de straatzijde staan drie dakkapellen. De nok is voorzien van drie schoorstenen en pirons. De bakstenen gevels zijn voorzien van banden van strengperssteen. De plint en het fries zijn bepleisterd, de topgevel boven de winkelepui is deels betimmerd en voorzien van een openslaand venster met zij- en bovenlichten. De gevel heeft een a-symmetrische indeling. Het oostelijk deel van het gebouw wordt ingenomen door een dubbel woonhuis, het westelijk door de winkel met magazijn. Het woonhuis heeft een gevel met achtereenvolgens een T-schuifvenster, een paneeldeur met zeshoekig licht, een T-schuifvenster, nog een paneeldeur en tenslotte twee T-schuifvensters. Alle T-schuifvensters hebben gekleurd glas in de onderruiten en een gedeeld bovenlicht. Het rechterdeel van de voorgevel wordt ingenomen door de winkelgevel, bestaande uit een brede symmetrische pui met terugliggende deur, geflankeerd door etalagevensters onder ijzeren latei met rozetten. De bovenlichten van de etalage zijn voorzien van glas-in-lood. Naast de voordeur een gevelsteen met gelijkluidend opschrift als dat op de topgevel: "Anno / 1914 / erven A. Verbruggen". In het portiek van de winkelpui is een mozaiekvloer met de initialen A. en V. Voor de winkel staat een Abeel met een omtrek van ca. 3 meter, mogelijk daterend uit de bouwtijd van het pand. Het interieur heeft nog globaal de oorspronkelijke indeling. Waardering De winkel is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de uitgroei van de detailhandel op het platteland. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en detaillering, die actuele motieven, ontleend aan de stedelijke bouwkunst, toepast ter verhoging van het wervende karakter en is tevens van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het woon-winkelpand is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518545
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel; woonhui in Rijkevoort

Luctor et Emergo

Kapelstraat 33
Rijkevoort (Gemeente Boxmeer)
Molen. Ronde stenen stellingkorenmolen.

Molenaarshuis

Kapelstraat 35
Rijkevoort (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Kapelstraat te Rijkevoort staat, direct ten westen van het beschermde Rijksmonument, de molen Luc..

Ruïnes van kazemattenvan het type brug- of rivierkazemat

Brug kazematten
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tweetal, op de westelijke oever van de Maas gesitueerde, RUINES van KAZEMATTEN van het type brug- of rivierkazemat, gebouwd in 19..

Kazemat van het s-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie

S-Kazemat
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding In 1939-1940 gebouwde KAZEMAT van het S-type, onderdeel uitmakend van de Maas-IJssellinie. Deze linie werd direct na de Anschluss..

Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluisd, en met twee schiptrav

Dorpsstraat 19
Ledeacker (Gemeente Sint Anthonis)
Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd in de 15e eeuw, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)