Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vm. De Wijngaard in Oeffelt

Nijverheid Industrie

Lietingsestraat 13
5441AR Oeffelt (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870-1880


Beschrijving van Vm. De Wijngaard

Inleiding BIERBROUWERIJ uit 1870, nu woonhuis. In 1875 was het cafe "de Wijngaard" hier gevestigd, met de liedertafel "de Dageraad". Het huis ligt vrij op het perceel. Aan de achterkant heeft het huis een uitbouw uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Omschrijving Langwerpig tweelaags blokvormig woonhuis onder zadeldak met overstek en houten windveren. Het dak is gedekt door platte Friese pannen. Het symmetrische huis is drie travee├źn breed. Het is opgetrokken uit paarsrode veldoven stenen, gemetseld in kruisverband, met rode hanekammen boven de muuropeningen en een geprofileerde cementen plint in de voorgevel. De muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van vierruits- en op de begane grond van zesruits-schuifvensters. De voordeur heeft een monumentale cementen omlijsting. In de top van de zijgevels een rondvenster met erboven duivengaten. Diverse onderdelen van het interieur zijn authentiek o.a.: in het rechter deel van het huis de kelder met tongewelf en de gespelderde plafonds op de begane grond verder de gang met tegelwerkvloer en houten trap met gedraaide trappaal en leuningbalusters. Waardering De voormalige brouwerij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de brouwerij op het platteland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de ambachtelijke brouwerij-industrie. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur, met onder meer de kelderruimte als herinnering aan de oorspronkelijke functie. Het is als voorbeeld van een kleine plattelandsbrouwerij zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518543
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vm. De Wijngaard in Oeffelt

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Kerkplein 2
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Zesdelige schuiframen met luiken, omlijste ingang, kleine bovenvensters onder de dakrand, 19e..

R.K. pastorie

Kerkplein 4
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
R.K. pastorie. Eenvoudig herenhuis met geblokte hoekpilasters en geprofileerde kroonlijst. Gebouwd plm 1870.

Huis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Kerkplein 5
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Huis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles; zesdelige schuiframen met luiken. Eerste helft 19..

Zoete Naam Jezus

Kerkplein 1
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding R.K. KERK, bij de bouw gewijd aan de Zoete Naam Jezus, gebouwd in 1955/1956 en geconsacreerd in 1957. Sinds het einde van de jare..

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Kerkstraat-zuid 12
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak. Omlijste midden-ingang. 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)