Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis 't Hoog Huijs in Oeffelt

Woonhuis

Beugenseweg 26
5441AE Oeffelt (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Herenhuis 't Hoog Huijs

Inleiding HERENHUIS uit ca. 1860, genaamd " 't Hoog Huijs". Vermoedelijk gebouwd voor landbouwer Jan Geurts. Van 1876-1877 was hierin het klooster "St. Josephgesticht" gevestigd voor de zusters van de H.Carolus Borromeus (Trier). Het huis staat met drie zijden vrij op het perceel. De voorgevel met frontale stoep ligt aan de Beugenseweg. Nu is het huis in gebruik als dubbelwoonhuis. De ingang van huis no. 26 ligt in de rechterzijgevel. Omschrijving Langwerpig tweelaags blokvormig woonhuis onder geknikt schilddak met overstek. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse dakpannen, het heeft een bekroning van twee hoekschoorstenen. Het symmetrische huis is vijf travee├źn breed. Het is opgetrokken uit handgevormde baksteen, gemetseld in kruisverband voorzien van hoekpilasters met in de voorgevel een middenrisaliet met tympaan-achtige bekroning. Het huis, dat geheel onderkelderd is, heeft t.o.v. de straat een verhoogde begane grondvloer. De muuropeningen zijn voorzien van zes- en achtruits vensters, ze hebben afgeronde bovenhoeken evenals de bovenlichten van de houten vensters. De dubbele voordeur heeft een monumentale omlijsting met een kroonlijst. Aan de achterkant heeft het huis een eenlaags uitbouw, waarop zich een balkon bevindt, tussen twee parallelle zadeldaken waarvan de nokrichting loodrecht op de straat staat. In bovenlicht van de voordeur gekleurd glas-in-lood met familiewapen: waarop een lam, drie klaverbladen en een witte balk. Boven het wapen een gevleugelde helm. Het interieur van het huis is vrij authentiek. Het bevat geornamenteerde stucplafonds, fraai timmerwerk en drie-panelige binnendeuren. Centraal in huis bevindt zich de hal met daarin een rondbogige doorgang naar de bordestrap. De trap heeft twee gesneden trappalen en gedraaide balusters. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde woningen voor de plattelandselite; het is van belang voor de geschiedenis van de religieuze congregaties; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518541
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis 't Hoog Huijs in Oeffelt

Boerderij op T-vormige plattegrond met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Urlingsestraat 23
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Boerderij op T-vormige plattegrond met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Venst..

Boerderij op T-vormige plattegrond, met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, stal met middenlangsdeel onder wolfdak

Dorpsstraat 4
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Boerderij op T-vormige plattegrond, met dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels, stal met middenlangsdeel onder wolfdak. Afzonderlijke..

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Kerkstraat-zuid 12
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak. Omlijste midden-ingang. 19e eeuw.

Vm. De Wijngaard

Lietingsestraat 13
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Inleiding BIERBROUWERIJ uit 1870, nu woonhuis. In 1875 was het cafe "de Wijngaard" hier gevestigd, met de liedertafel "de Dageraad". Het h..

Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels

Kerkplein 2
Oeffelt (Gemeente Boxmeer)
Dwarshuis onder zadeldak tussen zij-topgevels. Zesdelige schuiframen met luiken, omlijste ingang, kleine bovenvensters onder de dakrand, 19e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis 't Hoog Huijs in Oeffelt

Foto's (1)