Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. begraafplaats van Boxmeer in Boxmeer

Graf Begraafplaats

Begijnestraat
5447ZG Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e+20e eeuw


Beschrijving van R.K. begraafplaats van Boxmeer

Onderdeel 1 Inleiding De R.K. begraafplaats van Boxmeer, bestaande uit de aanleg en de onder de overige complexonderdelen beschreven onderdelen. Omschrijving De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel met de korte zijde aan de Begijnestraat. Het grafveld is ommuurd door middel van bakstenen muren met daarin nissen, kruiswegstaties en plaquettes. Die laatste hebben de volgende opschriften: 'Memento mori' (en een doodshoofd); 'IHS Requiem aeternam dona eis Domine RIP'; 'Dat de geloovige zielen rusten in vrede. Amen'. Langs de Begijnestraat en de Carmelietenstraat West bevinden zich direct buiten de ommuring leilinden. De begraafplaats is toegankelijk via een poort, gemarkeerd door hekpijlers met lisenen, aan de Begijnestraat. Vanaf deze poort voert een middenpad, onderbroken door drie 'rondelen' (ronde vakken met graven en groen) naar een modern kruis tegen de achtermuur. Aan beide zijden van het middenpad telkens één evenwijdig pad in de lengeterichting. Tussen de drie paden liggen de graftekens in de breedterichting van de begraafplaats. Aan weerszijden van deze middenzone een brede strook met graven in de lengterichting. Waardering De R.K. begraafplaats van Boxmeer is van algemeen belang vanwege: - de symmetrische aanleg met middenpaden en rondelen; - de ommuring met diverse plaquettes en staties, de poort en de leilindne; - de plaats in de historie van de negentiende en vroeg twintigste-eeuwse grafcultuur in Nederland; - de gaafheid van de hoofdstructuur en (in hoofdzaak) de plaatsing van de graven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518534
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. begraafplaats van Boxmeer in Boxmeer

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel

A 2 3
Boxmeer
Onderdeel 2 Inleiding Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel. Locatie: A 2 3. Omschrijving Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokke..

Carmelitessenklooster, oorspronkelijk huis Elzendael

Dokter Peelenstraat 6
Boxmeer
Carmelitessenklooster, oorspronkelijk huis Elzendael, door pastoor Antonius Peelen tot geestelijk tehuis bestemd en in 1667 aan een alsdan g..

Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, met sieranker

Steenstraat 32
Boxmeer
Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, met sieranker, 18e eeuw.

Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel met pleisterwerk

Steenstraat 26
Boxmeer
Huis onder zadeldak en met in- en uitgezwenkte topgevel, 18e eeuw, met 19e eeuws pleisterwerk.

Huis onder zadeldak tussen achtertopgevel en in- en uitgezwenkte voorgevel, 18e eeuw, met 19e-eeuws pleister- en stucwerk.

Steenstraat 56
Boxmeer
Huis onder zadeldak tussen achtertopgevel en in- en uitgezwenkte voorgevel, 18e eeuw, met 19e eeuws pleister- en stucwerk.

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. begraafplaats van Boxmeer in Boxmeer