Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloosterkapel, oorspronkelijk behorend tot het voormalige klooster "De Weijer" in Boxmeer

Kerkelijk Gebouw

de Raetsingel 1
5831KC Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1930


Beschrijving van Kloosterkapel, oorspronkelijk behorend tot het voormalige klooster "De Weijer"

Inleiding Tegen de zuidelijke zijde van de beide rijksmonumenten gesitueerde voormalige in neo-romaanse stijl opgetrokken kloosterkapel, oorspronkelijk behorend tot het voormalige klooster "De Weijer". De kapel dateert uit omstreeks 1930. Omschrijving De kloosterkapel heeft een kruisvormige plattegrond en is gemetseld in baksteen. Het muurwerk wordt afgesloten door gestucte lijsten. Het gebouw bestaat uit een schip van drie traveeën, een breed enkelscheeps dwarsschip en een koor, bestaande uit één travee met aangebouwde, lage en blinde apsis, alles voorzien van zadel- en lessenaardaken met lei in Maasdekking. Tegen het koor en schip zijn lage nevenruimten gebouwd, gedekt door samengestelde lessenaardaken. Het muurwerk wordt geschoord door lage gemetselde steunberen. Aan de oostzijde een klein portaal. In de gevels eenvoudige rondboogvensters, gevuld met niet-geornamenteerde glaspanelen in ijzeren roedenverdelingen. Waardering De kloosterkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de heerlijkheid Boxmeer en de heropleving in de periode na 1900. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de voor de bouwtijd uitzonderlijke stijlvormen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een waardevol kloostercomplex met gecompliceerde bouwgeschiedenis. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloosterkapel, oorspronkelijk behorend tot het voormalige klooster "De Weijer" in Boxmeer

Klooster "De Weijer"

de Raetsingel 1
Boxmeer
Klooster "De Wijer". Omgrachte herenbehuizing, in 1719 herbouwd, in 1864 tot klooster ingericht en uitgebreid. Omvat een huis met 17e eeuwse..

De Wijer

de Raetsingel 1
Boxmeer
Inleiding Op een gedeeltelijk omgracht terrein aan de oostzijde van de kom van Boxmeer staat het voormalige klooster "De Weijer", bestaande..

Voormalig schoolgebouw

Weijerstraat 2
Boxmeer
Inleiding Voormalig schoolgebouw, gebouwd in 1902, zijnde oostvleugel van "De Weijer". Sinds 1975 is "De Weijer" in gebruik als cultureel c..

Dwarshuis met door leien gedekt zadeldak tussen zijtopgevels en bekroond door een dakruiter. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Ramen me ..

Steenstraat 92
Boxmeer
Dwarshuis met door leien gedekt zadeldak tussen zijtopgevels en bekroond door een dakruiter. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles..

Kantongerecht

Steenstraat 59
Boxmeer
Inleiding Het KANTONGERECHT van Boxmeer dateert uit 1863 en bestaat uit een eclectisch, vrijstaand blokvormig hoofdgebouw met beletage, met..

Kaart & Routeplanner