Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoning in Amsterdam

Woonhuis

Rapenburg 21
1011TT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Winkelwoning

Inleiding Een in 1858 tot stand gekomen WINKELWONING in een traditionele bouw met strakke en sobere gevels en met invloeden van de Neo -Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme bij winkelpui en kroonlijst. Gelegen op de hoek van Het Rapenburg en de Peperstraat. Delen van het interieur van het pand zijn in 1911 hersteld in verband met brandschade. In 1919 volgde nog een kleine verbouwing. Omschrijving Op rechthoekig grondplan tot stand gekomen met souterrain, begane grond, en drie verdiepingen onder een schilddak met pannen en met dakkapel en hijsbalk. Gemetselde gevels op lage plint. Voorgevel met drie traveeën; zijgevel met gevelsteen met jaartal in spaarveld over twee bouwlagen. De afschuining bij de hoek van de winkelpui wordt ondersteund door dunne ronde korbelen of schoren die op stijlen of kolommen lijken. De stijlen in de winkelpui hebben een pilastervorm die de vrijheid van Neo-Hollandse Renaissance of Neo-Maniërisme tonen. De bovengevel en de zijgevel zijn traditioneel van opzet. De gevellijst loopt over beide gevels door. Tussen fries en kroonlijst bevindt zich een tandlijst. De gegoten muurankers hebben een gestileerde vorm. In de zijgevel aan de Peperstraat bevindt zich de oorspronkelijke en traditionele raamverdeling: een eenvoudige tweedeling in de breedte. De vensters van de voorgevel hebben een ongedeeld bovenraam met een eenvoudige middenroede in het onderraam, het zogenaamde T-venster. Waardering Winkelwoning uit 1858 van algemeen belang vanwege de typologische en architectuurhistorische waarde. De onderpui van dit pand illustreert de destijds moderne ontwikkeling naar winkelpuien met een steeds groter oppervlakte aan glas. De afgeschuinde hoek met de ingang was in de tweede helft van de 19de- en het begin van de 20ste eeuw bij hoekpanden een veel voorkomend gegeven. De vensters van de voorgevel zijn voor de bouwtijd zeer modern; tot dusver het vroegste voorbeeld van T-vensters in Amsterdam. De gevels zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518502
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoning in Amsterdam

Pand met gevel onder rechte lijst

Rapenburg 27
Amsterdam
Pand met gevel onder 19e eeuwse rechte lijst.

Pand met zeer gave gevel onder gesneden rechte lijst, met gesneden puibalk, deur, kalk, snijraam en roedenverdeling

Rapenburg 29
Amsterdam
Pand met zeer gave gevel onder gesneden rechte lijst, met gesneden puibalk, deur, kalk, snijraam en roedenverdeling, alles uit plm 1800. Sto..

Pand met halsgevel op koetshuispui

Peperstraat 8A
Amsterdam
PAND met halsgevel op koetshuispui (18e eeuw, top incompleet).

Pand met trapgevel van het met zandstenen banden en blokjes versierde type

Rapenburg 13
Amsterdam
Pand met trapgevel van het met zandstenen banden en blokjes versierde type (1614). Gesneden puibalk, 5 lelieankers, gevelsteen. Inwendig bet..

Pand, vanwege de 18e-eeuwse zandstenen afdekkingen van de beide klokvormige geveltoppen

Rapenburg 5
Amsterdam
Pand, vanwege de 18e eeuwse zandstenen afdekkingen van de beide klokvormige geveltoppen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoning in Amsterdam

Foto's (1)