Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toneelschool in Amsterdam

Gebouw

Marnixstraat 150
1016TE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1877
Architect: Dolf van Gendt

(1 recensie)

Beschrijving van Toneelschool

Inleiding In 1877-1878 naar een ontwerp van A.L. van Gendt in de stijl van het Eclecticisme - met invloeden van de Neo -Renaissance - tot stand gekomen TONEELSCHOOL met inpandige conciërgewoning aan de Marnixstraat. In oorsprong bevonden zich op de verdieping drie leerzalen en een bescheiden toneelruimte; aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich de verbindende gang en het trappenhuis. In 1949-1951 in opdracht van de Vereniging Nederlands Toneelverbond voor de Academie voor Dramatische Kunst, naar ontwerp van F. Huisman en Lau Peters uitgebreid met een achterliggende bebouwing tot de Singelgracht, waarbij het in oorsprong uitwendige trappenhuis werd ingebouwd en ook de nieuwe toneelzaal werd ingericht. Deze uitbreiding wordt niet van rijkswege beschermd; ook de brede dakkapel aan de achterzijde van de toneelschool valt buiten de bescherming. Omschrijving De voormalige toneelschool is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan en heeft twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rechtsdekkende blauwgrijze pannen; het dakschild aan de zijde van Singelgracht heeft rode platte pannen. Gevels in bruinrode baksteen, waarbij de voor- en linkerzijgevel donker zijn gesausd. Vijf traveeën brede voorgevel op plint met ontluchtingsroosters. De gevelaccenten bij lisenen, vensters en toegangspartij, alsmede de gevelstenen zijn van zandsteen. De risalerende hoektraveeën worden geflankeerd door lisenen met middenaccent, fantasie-kapitelen en een verticale groef in het metselwerk. De middentravee heeft een portiek met toegangspartij met dubbele houten deur met smeedijzeren traliewerk voor de deurlichten en een drieruits bovenlicht. De zware latei is voorzien van inscriptie: TONEELSCHOOL. De vensters op de begane grond hebben zesruits ramen, waarboven een gevelsteen met attributen die met het toneelspel in verband staan. Een meanderende gevellijst scheidt begane grond en verdieping. De vensters van de verdieping zijn halfrond gesloten met boog met sluit- en aanzetstenen en geprofileerde lijst op kleine consoles en hebben zesruits ramen. Onder de geprofileerde kroonlist bevindt zich tussen de lisenen een keperboogfries. De middentravee wordt afgesloten door een uitkragende Vlaamse geven met tuit, muizentandlijst, hoge consoles en geleed spitsboogvenster. De twee dakkapellen hebben een dubbel draairaam, houten klauwstukken en een frontonvormige bekroning met schouders. De linkerzijgevel is blind; de rechterzijgevel sluit aan op de belending. De achtergevel heeft verdiept geplaatste vensters met draairamen onder licht getoogde strek, en muurankers. Boven de rechte gevelbeëindiging een dakkapel als genoemd. Waardering Voormalige toneelschool uit 1877-1878 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde; van belang voor de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen en voor die van het kunst- en toneelonderricht in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518501
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Toneelschool
5
Recensie door: ()
Als kind- in de jaren 1950-1965- kwam ik met ons gezin vaak in de Toneelschool. De man van een volle nicht Bets van mijn vader, oom Carel Negenborn was daar conciërge. Mijn zus en ik gingen er balletten en op het toneel staan, de mooie trappen op en af lopen en voor de schminkspiegels zitten!We mochten niet zonder begeleiding in de bibliotheek komen.Onze oom vertelde ook verhalen over toneelspelers! In de huiskamer zaten we heel stil voor het raam en dan leek het of we aan het varen waren! Graag zou ik er, samen met mijn zus, nog eens een kijkje nemen. Is dat mogelijk? Vriendelijke groet,Selma F.I. Kleer-Sieverts.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toneelschool in Amsterdam

Raampoort

Marnixstraat 148
Amsterdam
Inleiding Aan de westzijde van de Marnixstraat bij de Bullebaksluis in 1888 tot stand gekomen POLITIEBUREAU, genaamd Raampoort, naar een on..

Pand met puntgevel met gebogen afdekking op het halsje

Bloemgracht 191
Amsterdam
Pand met puntgevel met gebogen afdekking op het halsje (XVIIIb).

School gebouwd in eclectische stijl

Bloemstraat 191
Amsterdam
Inleiding Een in 1854 tot stand gekomen SCHOOL gebouwd in eclectische stijl, in oorsprong bestemd als 'School voor Haveloozen', ook 'Eben/H..

Pand met ingezwenkte halsgevel gedateerd onder de krullen

Bloemstraat 189
Amsterdam
Pand met ingezwenkte halsgevel (1765), gedateerd onder de krullen. Lod.XV gevelsteen waarop een man, een zwaan en een bazuinengel.

Pak- of werkhuis met imponerende hoge ingezwenkte halsgevel

Bloemstraat 188A
Amsterdam
Pak- of werkhuis met imponerende hoge ingezwenkte halsgevel (XVIIIc). Goede, op de 1e en 2e verdieping zelfs oorspronkelijke roedenverdeling..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)