Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fontein van natuursteen in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Wertheimpark/Pl.Parklaan
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: J. Ingenohl


Beschrijving van Fontein van natuursteen

Inleiding In 1898 naar eclectisch ontwerp van J. Ingenohl in natuursteen uitgevoerde FONTEIN ter herinnering aan de bankier en politicus Abraham Carel Wertheim (1832-1897). De op 3 oktober 1898 onthulde fontein bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het Wertheimpark, dat ooit deel uitmaakte van de Hortus Medicus, maar sinds 1897 de functie van openbaar wandelpark heeft. Omschrijving De rondom vrijgelegen fontein heeft ter hoogte van het maaiveld een octagonaal bassin met een opstaande rand. In het midden hiervan bevindt zich een eveneens achtzijdig, getrapt plateau, waarop acht korte granieten zuilen een tweede rond bekken met acht spuwers in de rand dragen. De zuilen hebben een basement en dorisch kapiteel in een andere natuursteensoort. De basementen zijn aan de binnenzijde verlengd tot het middelpunt, waar zij te samen komen en dienen als basement voor een zware, brede granieten trommel. Deze ondersteunt zowel het ronde bekken als de zuil die hieruit oprijst. Dit betreft een eveneens granieten zuil met corintisch kapiteel en een gedecoreerde bronzen vaas als bekroning. Halverwege de zuil is een sierlijk wapenveld geplaatst met de portretmedaille van A.C. Wertheim in reliƫf. Waardering Aan A.C. Wertheim gewijde monumentale fontein van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en sociaalhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518488
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fontein van natuursteen in Amsterdam

Hugo de Vries-laboratorium

Plantage Middenlaan 2c
Amsterdam
Inleiding In 1910-1915 naar ontwerp van J.M. van der Mey in rationalistische trant gerealiseerd LABORATORIUM voor de plantkunde, genaamd Hu..

Hortus Botanicus: speelhuis en later verbouwd als zaadkoepel

Plantage Middenlaan 2h
Amsterdam
Inleiding In oorsprong 17de-eeuws SPEELHUIS, in 1877 verbouwd en ingericht als ZAADKOEPEL bij de toen naast gelegen palmenkas en oranjerie(..

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles

Nieuwe Herengracht 109A
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (begin XVIIIc). Dakkapel en versierde stoeptreden. Deuromlijsting en snijraam (plm 1800).

Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif

Nieuwe Herengracht 107
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif (tegen of plm 1750).

Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif

Nieuwe Herengracht 105
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met kuif (tegen of plm 1750).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)