Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Diamantbeurs in Amsterdam

Gebouw

Weesperplein 4 A
1018XA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1910-1911
Architect: G. van Arkel


Beschrijving van Diamantbeurs

Inleiding Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht in 1910-11 tot stand gekomen DIAMANTBEURS naar ontwerp in Art Nouveau trant van G. van Arkel in opdracht van het bestuur van de Vereeniging Beurs voor den Diamanthandel. Aannemer was M. Bakkeren. N.B. In het souterrain in oorsprong een kapperszaak, een kluis en een restaurant. De grote beurszaal bevond zich op de parterre. Daarboven bevonden zich de vergaderzalen en de kantoren. In 1990 ingrijpend verbouwd waarbij onder meer de huidige dakopbouw werd toegevoegd. Omschrijving Op een samengesteld rechthoekige plattegrond in rode en oranje baksteen op een naturstenen plint opgetrokken gebouw bestaande uit souterrain, bel-etage en in oorsprong vier verdiepingen onder een plat dak. De gevel Weesperstraat bevat in de linkertravee de ingang. Boven de zijlichten van parterre twee tegeltableaus. Rechts een gevleugelde Mercuriusstaf met dubbele slang en links een slijpmolen met twee slijparmen en twee ingeklemde diamanten. Over tweede en derde verdieping een ronde erker op gestileerde console. Boven de ingangspui een balkon met sierijzeren balustrade. Boven de linkertravee een octagonaal torentje met een ronde, met koper beklede, bekroning. Het koepeltje is voorzien van vier ronde wijzerplaten. De gevel is verder regelmatig en zakelijk ingedeeld. Strak gegroepeerde vensterreeksen voorzien van grote ramen. De vensteropeningen zijn rechthoekig. Alleen op de bovenste verdieping zijn de vensters voorzien van een segmentboog van siermetselwerk. Aan de Nieuwe Achtergracht eveneens strakke gegroepeerde vensterreeksen slechts onderbroken door twee erkers over tweede en derde verdieping met bovenliggend balkon met borstwering. Ook hier rechthoekige vensteropeningen met uitzondering van die op de bovenste verdieping. Deze zijn voorzien van een segmentboog van siermetselwerk. Interieur. Zwart- en witgeaderd marmeren trappenhuis met koperen leuningen. Bovengang met ijzeren sierhek. In de hal een marmeren gedenksteen met daarop de tekst: 'De eerste steen van dit gebouw/is gelegd den 12den december 1910/door/Jhr.Mr.dr. A. Roell/Burgemeester van Amsterdam/aangeboden door BvND./architect v. Arkel/aannemer M. Bakkeren'. Waardering Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht gelegen voormalige diamantbeurs met art-nouveau detaillering als enige overgebleven van de drie Amsterdamse beursgebouwen voor de diamanthandel van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de beeldbepalende situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Diamantbeurs is een voormalige diamantbeurs, gelegen aan het Weesperplein, hoek Nieuwe Achtergracht, in Amsterdam.

Geschiedenis

Na 1870 beleefde Amsterdam een grote economische opbloei. De diamantindustrie bloeide door de aanvoer van diamant uit Zuid-Afrika (de 'Kaapse tijd'). Van de joodse diamantbewerkers en diamanthandelaars wist een aantal blijvend aan de armoede van de oude Jodenhoek te ontkomen. Zij vestigden zich aan de Nieuwe Herengracht of staken de Muidergracht over om in de Plantage te gaan wonen.

De Diamantbeurs werd gebouwd in 1910 als laatste van de drie beursgebouwen voor de diamanthandel in Amsterdam. Het ontwerp werd geleverd door Gerrit van Arkel.

De grote beurszaal bevond zich op de parterre. Daarboven waren vergaderlokalen en kantoren. Het souterrain bood oorspronkelijk onderdak aan een kapperszaak, een kluis en een restaurant.

In februari 1956 brak er een grote brand uit in de Diamantbeurs. Hoewel het pand gedeeltelijk moest worden afgebroken, gingen er dankzij de vuurvaste kluizen en het feit dat de meeste diamanten in de kelder lagen geen diamanten verloren.

In 1990 is het gebouw ingrijpend gewijzigd waarbij onder meer de huidige dakopbouw werd toegevoegd. Tussen 1990 en 2010 was in het gebouw de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam gevestigd. In 2004 is het gebouw ingeschreven in het Monumentenregister.

Het rijksmonument is in 2015 verworven door Sijthoff Media Groep en Brouwershoff.

In 2017 ondergaat de Diamantbeurs aan het Weesperplein een transformatie naar ontwerp van Heyligers design + projects en ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Het gebouw gaat onderdak bieden aan Capital C, een centrum voor de creatieve industrie.

Constructie

Boven de zijlichten van de parterre aan de Weesperstraat bevinden zich twee tegeltableaus; rechts een gevleugelde Mercuriusstaf met dubbele slang en links een slijpmolen met twee slijparmen en twee ingeklemde diamanten. De ingangstravee wordt afgesloten met een toren met een ronde met koper bedekte koepel. De strak gegroepeerde vensterreeksen zijn voorzien van grote ramen. In de hal van de beurs bevindt zich een marmeren gedenksteen met daarop de tekst: De eerste steen van dit gebouw/is gelegd den 12den december 1910/door/Jhr.Mr.dr. A. Roëll/Burgemeester van Amsterdam/aangeboden door BvND/architect v. Arkel/aannemer M. Bakkeren.

Beeldmateriaal

Externe links


Monumenten in de buurt van Diamantbeurs in Amsterdam

De Joodsche Invalide

Weesperplein 3
Amsterdam
Inleiding In twee fasen tot stand gekomen VERZORGINGSTEHUIS voor de joodse gemeenschap, waarin lichamelijk invaliden werden voorbereid op e..

Pand met halsgevel

Valckenierstraat 1
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa/b).

Voormalige brandweerkazerne

Valckenierstraat 2
Amsterdam
V.m. Brandweerkazerne (1873, door stadsarchitect B. de Greef) in een op Italiaanse middeleeuwse en vroege renaissance-architectuur geinspire..

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 23A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiders woningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. Leliman voor de 'Vereeniging Salerno'. Omschrijving Woonblok op rechth..

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 27A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. leliman in opdracht van de Vereeniging Salerno. Omschrijving Parallel aa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Diamantbeurs in Amsterdam

Foto's (2)