Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig politieposthuisje in Amsterdam

Gebouw

Nieuwezijds Voorburgwal 287
1012RL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Voormalig politieposthuisje

Inleiding Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal gelegen, nagenoeg ter hoogte van de Sint Luciënsteeg in 1896 tot stand gekomen POLITIEPOSTHUIS naar ontwerp in Chalet-trant van de toenmalige dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. N.B. Van 1915 tot 1984 deed het gebouwtje dienst als openbaar dames- en herentoilet. Omschrijving Op een kruisvormige plattegrond tot stand gekomen, geheel in hout opgetrokken gebouwtje op een gemetselde plint. Pand bestaat uit één bouwlaag onder een zinken overstekend roevendak. In de nokken van de overstekken blauwgeverfd beschot, aan west- en oostzijde voorzien van houtsnijwerk. De overstekken aan noord- en zuidzijde worden afgesloten door een boogvormige en opengewerkte houtverbinding; die aan west- en oostzijde door een driehoeksverbinding. Nokpunten van de overstekken aan noord- en zuidzijde afgetopt. Ingang aan noordzijde. Waardering Voormalig politieposthuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig politieposthuisje in Amsterdam

Huis met incomplete halsgevel

Nieuwezijds Voorburgwal 289
Amsterdam
Huis met incomplete halsgevel (1e helft 18e eeuw).

Achterste (thans oudste) deel van Modemagazijn Gerzon

Nieuwezijds Voorburgwal 301
Amsterdam
Achterste (thans oudste) deel van Modemagazijn Gerzon (1915, door A.Moen) met aan de oudste fase van de "Amsterdamse School" verwante, zeer ..

Telegraafgebouw

Nieuwezijds Voorburgwal 225
Amsterdam
Inleiding Op een onregelmatig terrein in 1928-1930 opgetrokken DRUKKERIJ met KANTOREN van de N.V. Dagblad 'De Telegraaf' naar een ontwerp in..

Concordia

Nieuwezijds Voorburgwal 323
Amsterdam
Inleiding Op een onregelmatig terrein, op de hoek van Nieuwe Zijds Voorburgwal en St. Luciënsteeg gelegen, in 1900-1901 in eclectische sti..

Hoekhuis met halsgevel

Nieuwezijds Voorburgwal 175
Amsterdam
Hoekhuis met halsgevel, (XVIIIb).

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig politieposthuisje in Amsterdam

Foto's (2)