Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Sarphatistraat 11
1017WS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Renaissance stijl van J.P.F. van Rossem & W.J. Vuyk in opdracht van T. Vorstius. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen en in baksteen opgetrokken gebouw bestaande uit een souterrain, een lage begane grond en twee verdiepingen met een schilddak met shingles en kroonlijst. Het pand is drie vensterassen breed. Rustica-zone ter hoogte van het souterrain. Twee kleine vensters achter traliewerk. Ingang in middelste travee over souterrain en bel-etage. Natuurstenen omlijsting van de ingang: gecanneleerde pilasters waarboven een fries met kroonlijst. Dubbele eikehouten deur met steek- en snijwerk en met deurlichten achter decoratief smeedijzeren traliewerk. Twee vensters ter weerszijden eveneens omlijst met natuursteen. Kozijnen achter decoratief smeedijzeren traliewerk. Eerste verdieping met balcon over gehele breedte van het pand. Decoratieve smeedijzeren balustrade. Balconvloer rust op gekoppelde sierconsoles. Dubbel openslaande balcondeuren met bovenlichten omlijst met gecanneleerde pilasters waarboven een fries met kroonlijst, de middelste balcondeur nog voorzien van een fronton met beeldhouwwerk in het tympaan. Guirlandes boven de twee buitenste balcondeuren. Tweede verdieping met eveneens vensteromlijsting. Dubbel openslaande ramen achter een kleine en laag aangebrachte sierijzeren borstwering. Onderdorpel van middelste venster rust op twee sierconsoles. Onder de kroonlijst een fries voorzien van decoraties. Kroonlijst wordt gedragen door sierconsoles en is voorzien van een mutulus met guttae. Drie dakkapellen afgesloten met frontons, waarvan de middelste segmentvormig. Dakschild aan bovenzijde voorzien van lijst. Waardering Laat-19de-eeuws herenhuis in neo-renaissance stijl van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de ensemblewaarde met de twee naastgelegen herenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518472
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Amsterdam

woonhuis

Sarphatistraat 9
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar een ontwerp in Neo-Renaissance trant vermoedelij..

woonhuis

Sarphatistraat 7
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Venetiaanse trant van Ed. Cuypers..

Thans kaploos huis

Maarten Jansz. Kosterstraat 16
Amsterdam
Thans kaploos huis (18e eeuw?). Provisorisch afgedekte gevel op houten pui. Empire vensterhekjes.

Pand met halsgevel met geblokt deurkozijn

Maarten Jansz. Kosterstraat 14
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1725) met geblokt deurkozijn.

Pand met halsgevel met geblokt deurkozijn

Maarten Jansz. Kosterstraat 15
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1725) met geblokt deurkozijn.

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Amsterdam

Foto's (2)