Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Sarphatistraat 9
1017WS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar een ontwerp in Neo-Renaissance trant vermoedelijk in opdracht van A. van Wezel. De architect is onbekend. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen en in natuursteen opgetrokken herenhuis bestaande uit souterrain, een begane grond en twee verdiepingen en een schilddak met shingles. Het pand is drie vensterassen breed in een symmetrische opzet. De verdiepingen worden horizontaal gemarkeerd door afwaterende cordonlijsten. Souterrain ter breedte van twee traveeën (r) bekleed met rusticawerk. Twee toogvormige vensteropeningen met vensters achter ijzeren traliewerk. Bel-etage gebosseerd met toogvormige deuropening en twee vensteropeningen. Houten deur met twee smalle en gekoppelde, boogvormige lichten. Bovenlicht met kleine roedenverdeling. Diepliggende vensters met T-vormige ramen met bovenlichten. Eerste verdieping met aedicula-vensters met segmentvormig fronton en T-vormige ramen. Middelste vensteras heeft balcon met Frans venster en een met reliëf bewerkte balustrade van natuursteen. Balcon wordt geschraagd door twee sierconsoles. Muurvlak onder buitenste vensters voorzien van reliëfwerk. Tweede verdieping met rechthoekige van een omlijsting voorziene vensteropeningen. Diepliggende T-vormige vensters met bovenlichten. Boven de cordonlijst een fries van festoenen. Geprofileerde gootlijst aan de onderzijde voorzien van klossen, daarboven een gedecoreerde dakkapel in de middelste vensteras. Dakschild aan ovenzijde voorzien van geprofileerde lijst. Waardering Laat-19de-eeuws herenhuis in neo-renaissance trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de naastliggende panden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518471
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Amsterdam

woonhuis

Sarphatistraat 11
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Renaissance stijl van J.P.F. van ..

woonhuis

Sarphatistraat 7
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van de Sarphatistraat in 1888 tot stand gekomen HERENHUIS naar ontwerp in Neo-Venetiaanse trant van Ed. Cuypers..

Pand met halsgevel met geblokt deurkozijn

Maarten Jansz. Kosterstraat 14
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1725) met geblokt deurkozijn.

Pand met halsgevel met geblokt deurkozijn

Maarten Jansz. Kosterstraat 15
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1725) met geblokt deurkozijn.

Pand met halsgevel

Maarten Jansz. Kosterstraat 13
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1725).

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Amsterdam

Foto's (1)