Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Nicolaas Witsenkade 32
1017ZT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van woonhuis

Inleiding In 1895 tot stand gekomen HERENHUIS, bestaande uit twee woningen, naar ontwerp in een Eclectische stijl met invloeden van Neo-Venetiaanse stijl en Jugendstil van H.G. Jansen in opdracht van A.P.Nielsen en B.C. Hamer jr. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen herenhuis bestaande uit souterrain, bel- etage en twee verdiepingen onder een kap. Het geheel is opgetrokken in een geelkleurige baksteen met roodkleurige natuursteen gebruikt voor speklagen, deur- en vensteromlijstingen en voor waterlijsten boven deur- en vensteropeningen. Het gebouw wordt gedekt door een schilddak boven een rechte overkragende dakgoot en is drie vensterassen breed. De ingangstravee links heeft boven de gootlijst een volledige derde verdieping met een spitsvormige bekroning. Rechthoekige vensters ter hoogte van het souterrain zijn voorzien van sierijzeren traliewerk. Gelijkstraats een dubbele ingang met diep geplaatste glas-in-lood bovenlichten, de linker rechthoekig; de rechter rondboogvormig met een eveneens rondboogvormige en van een sluitsteen voorziene waterlijst. Houten deuren met panelen, De gekoppelde vensters ter hoogte van de bel-etage hebben glas-in- lood bovenlichten. De ingangstravee komt vanaf halverwege de eerste verdieping iets naar voren. Eerste verdieping met in de ingangstravee een venster met glas-in-lood bovenlicht met waterlijst op consoles. Daarnaast twee gekoppelde Franse vensters met natuurstenen, opengewerkt balkon op kraagstenen. De glas-in-lood bovenlichten zijn voorzien van in Jugendstil-detaillering uitgevoerde omlijstingen. Tweede verdieping met in de ingangstravee een zich naar boven toe verjongende loggia met ronde sierijzeren borstwering. Daarnaast twee vensters met glas-in-lood bovenlichten die ruitvormig zijn onderverdeeld. Getoogde waterlijsten. Onder de gootlijst een tegelfries met voorstellingen verwijzend naar diverse beroepen. De dakverdieping boven de ingangstravee toont gekoppelde rondboogvormige vensteropeningen met van een sluitsteen voorziene waterlijsten. Achtergevel met veranda ter hoogte van bel-etage. Enkele interieuronderdelen nog aanwezig. Waardering Dubbel woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere detaillering van de gevel en het in zeer gave staat bewaard gebleven exterieur en interieur. Eveneens van belang vanwege de situering aan de Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518466
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Amsterdam

woonhuis

Nicolaas Witsenkade 38
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Nicolaas Witsenkade en Pieter Pauwstraat in 1889-90 tot stand gekomen HERENHUIS voor één gezin naar een ontwerp ..

Herenhuis, onderdeel van een symmetrisch opgezet dubbel herenhuis in neo-renaissancestijl dat in 1890 is ontworpen

Weteringschans 126
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, onderdeel van een symmetrisch opgezet dubbel herenhuis in Neo-Renaissancestijl dat in 1890 is ontworpen door Z. Deeni..

Gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten

Stadhouderskade 86
Amsterdam
Inleiding Het gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten verrees in 1874-1875 aan de Stadhouderskade naar een eclectisch ontwerp va..

Synagoge

Gerard Doustraat 238
Amsterdam
Inleiding In 1891-1892 tot stand gekomen SYNAGOGE genaamd Tesjoengas Israel, met 250 zitplaatsen voor mannen en 70 zitplaatsen voor vrouwen..

Blok arbeiderswoningen van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam

Huidekoperstraat 4
Amsterdam
Inleiding Aan de westzijde van de Huidekoperstraat en gedeeltelijk om de hoek van Falckstraat en Weteringschans gelegen blok van 72 ARBEIDE..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Amsterdam

Foto's (1)