Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Universiteitsgebouw in Amsterdam

Gebouw

Oudemanhuispoort 4
1012CN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1927


Beschrijving van Universiteitsgebouw

Inleiding Een in 1925-1927 tot stand gekomen UNIVERSITEITSGEBOUW. Gebouwd in opdracht van de Universiteit van Amsterdam naar een ontwerp van de architect P.L. Marnette van de Dienst der Publieke Werken in de stijl van de Amsterdamse School. Toegang in de Oudemanhuispoort. Het gebouw wordt ook wel 'De Schaats' genoemd en heeft in het trappehuis over drie etages een wandschildering uit 1951 van Peter Alma voorstellende 'De Geschiedenis der Wetenschap'. Omschrijving Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met drie bouwlagen boven het maaiveld. Gemetselde, asymmetrische gevels. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal een hoog en steil dakschild met leien. De gevel aan de zijde van de Kloveniersburgwal heeft op de begane grond een grote schaatsvormige vensterpartij. Het venster is asymmetrisch en meervoudig geleed. Aan de linkerzijde zwenkt een deel van het venster uit het gevelvlak. Ook het muurwerk hierboven heeft een dergelijke uitzwenking. Deze uitzwenking wordt plat afgesloten. Op de eerste verdieping aan de rechterzijde een serie van vijf gekoppelde vensters met ongeleed raam aan de benedenzijde en een meerruits geleed bovendeel. Op de tweede verdieping een serie van vijf gekoppelde en meerruits gelede vensters. Tussen de vensterseries een houten fries met profilering en ornament. Muurdam aan de rechterzijde van de gevel is hoger opgetrokken. Aan de linkerzijde van de gevel een eveneens hoger opgetrokken geveldeel met torenachtige bekroning. Geheel links een gesloten geveldeel met een eenvoudige en rechte en witgeschilderde beƫindiging. De hoek van de voor- met de zijgevel is afgerond. De gevel aan de zijde van de Oudemanhuispoort heeft links een verlaging. Verder een rechte gevelbeƫindiging als omschreven en per bouwlaag een serie gekoppelde en meerruits gelede vensters. Waardering Universiteitsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518456
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Universiteitsgebouw in Amsterdam

Pand met gave gevel onder gebeeldhouwde zandsteden lijst met consoles

Oudezijds Achterburgwal 217
Amsterdam
Pand met gave gevel (1740) onder gebeeldhouwde zandsteden lijst met consoles. Versierde stoep met drie Lod. XIV balusters. Stucgang uit de b..

Pand met gave gevel onder gebeeldhouwde zandstenen lijst met consoles

Oudezijds Achterburgwal 219
Amsterdam
Pand met gave gevel (1740) onder gebeeldhouwde zandstenen lijst met consoles. Drie Lod. XIV balusters. Stucgang uit de bouwtijd. Vormt groep..

Oudemannenhuis

Oudemanhuispoort 4
Amsterdam
OUDEMANNENHUIS (Universiteit). Vier vleugels om binnenplaats in strakke Louis-XV stijl (1754 naar ontwerp van burgemeester Rendorp); poortje..

Pand met gave gevel onder rechte lijst met vier consoles

Oudezijds Achterburgwal 213
Amsterdam
Pand met gave gevel onder rechte lijst met vier consoles (XVIII c/d). Deurkalf en snijraam XIX A. Ten dele oorspronkelijke roedenverdeling.

Pand met gave gevel onder gebeeldhouwde zandstenen lijst met consoles

Oudezijds Achterburgwal 215
Amsterdam
Pand met gave gevel (1740) onder gebeeldhouwde zandstenen lijst met consoles. Gesneden deur waarboven oorspronkelijke roedenverdeling en -sn..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)