Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geneeskundige armenverzorging in Amsterdam

Gebouw

Rozengracht 226
1016SZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888
Architect: Dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam


Beschrijving van Geneeskundige armenverzorging

Inleiding Aan de westzijde van de Rozengracht en enigszins naar achter gelegen in 1888 tot stand gekomen gebouw voor GENEESKUNDIGE ARMENVERZORGING naar een ontwerp in Vakwerk-stijl van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. N.B. In 1902 werd het gebouw naar de Singelgracht vergroot met een zittinglokaal ten behoeve van de Gemeentelijken Geneeskundigen Dienst. In 1916 werd het zittinglokaal uitgebreid met een slaapkamer. Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond en geheel in hout opgetrokken bouwmassa bestaande uit één bouwlaag met donkere plint onder een samenstel van fors overstekende schild- en zadeldaken. Het zittinglokaal uit 1902 (nr. 226A) heeft een plat dak. De gebouwen zijn voorzien van vier- en zesruitsvensters met bovenlichten. Het vakwerk bestaat uit door stijl- en regelwerk gevormde vlakken, sommige gevuld met Andreaskruisen. Onder de overstekende dakgoot een fries van gepotdekselde houten delen. Waardering Voormalig gebouw voor geneeskundige armenverzorging van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling alsmede van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid en vanwege het materiaalgebruik en de vormgeving in vakwerkstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geneeskundige armenverzorging in Amsterdam

Pand, vanwege de zandstenen afdekkingen van de twee klokvormige toppen

Rozenstraat 252
Amsterdam
Pand, vanwege de zandstenen afdekkingen van de twee klokvormige toppen (3e kwart 18e eeuw).

School gebouwd in eclectische stijl

Bloemstraat 191
Amsterdam
Inleiding Een in 1854 tot stand gekomen SCHOOL gebouwd in eclectische stijl, in oorsprong bestemd als 'School voor Haveloozen', ook 'Eben/H..

Toneelschool

Marnixstraat 150
Amsterdam
Inleiding In 1877-1878 naar een ontwerp van A.L. van Gendt in de stijl van het Eclecticisme - met invloeden van de Neo -Renaissance - to..

Pand met ingezwenkte halsgevel gedateerd onder de krullen

Bloemstraat 189
Amsterdam
Pand met ingezwenkte halsgevel (1765), gedateerd onder de krullen. Lod.XV gevelsteen waarop een man, een zwaan en een bazuinengel.

Raampoort

Marnixstraat 148
Amsterdam
Inleiding Aan de westzijde van de Marnixstraat bij de Bullebaksluis in 1888 tot stand gekomen POLITIEBUREAU, genaamd Raampoort, naar een on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)