Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met twee bovenhuizen in Amsterdam

Woonhuis

Korte Marnixkade 4
1013HV Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1893-1894
Architect: H.H. Baanders en G. van Arkel


Beschrijving van Woonhuis met twee bovenhuizen

Inleiding In de bocht van de Korte Marnixkade in 1893-'94 tot stand gekomen WOONHUIS met twee bovenhuizen naar een ontwerp van H.H. Baanders en G. van Arkel in opdracht van J.W. van Tubergen. Het herenhuis is gebouwd in een trant die wel aangeduid wordt als Overgangsarchitectuur. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in een donkere baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit souterrain, bel-etage en drie verdiepingen onder een plat dak. De gevel is drie vensterassen breed. De ingangstravee risaleert vanwege de gebogen rooilijn. In deze linkertravee bevindt zich in een portiek een dubbele ingangspartij met eikehouten deuren. De portiek heeft een stoep met drie treden. In het portiek is een tegeltableau met een reliëfvoorstelling aangebracht. De vensters liggen onder bogen. In de linkertravee zijn de vensters in drieeën verdeeld met drie boogjes. De bogen zijn met geglazuurde tegeltjes bedekt. De bovenlichten van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood. Het basement is van natuursteen (waarin toegang tot souterrain), evenals de rijkbewerkte consoles onder het balkon, de speklagen, de waterlijsten, de jaartalsteen en de beëindiging van de tuitgevel in de linkertravee. Rijk bewerkt smeedwerk is toegepast bij de stoephekken, de deuren en de balustrade van het balkon. Waardering Pand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van laat-19de-eeuwse architectuur met zorgvuldig uitgevoerde detaillering. Eveneens van belang vanwege het in gave staat verkerende exterieur alsmede verschillende onderdelen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518446
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met twee bovenhuizen in Amsterdam

Marnixschool

Marnixstraat 2
Amsterdam
Inleiding In 1883 als Openbare Lagere School der derde klasse voor Jongens aan de Marnixstraat bij de Brouwersgracht tot stand gekomen SC..

Pand met drie verdiepingen onder zadeldak, voorzien van halsgevel en rijk gebeeldhouwde klauwstukken en kuifstuk in natuursteen

Haarlemmerplein 23
Amsterdam
Uit tweede kwart der 18e eeuw daterend pand met drie verdiepingen onder zadeldak, voorzien van halsgevel en rijk gebeeldhouwde klauwstukken ..

Haarlemmerpoort

Haarlemmerplein 50
Amsterdam
Haarlemmer- of Willemspoort. Neoclassicistisch poortgebouw (1840) bestaande uit twee Kommiezenhuizen waartussen doorgang met Korinthische zu..

Pand met halsgevel met geblokte pui

Haarlemmerplein 9
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIII A, later versoberd) met geblokte pui.

Dubbel pakhuis met trapeziumgevel

Brouwersgracht 288
Amsterdam
Dubbel pakhuis met trapeziumgevel (XVII).

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met twee bovenhuizen in Amsterdam

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven