Winkelwoning in Amsterdam

Oude Hoogstraat 2
1012CE Amsterdam

Architect: J. Stuyt en Jos Th.J. Cuypers

Beschrijving van Winkelwoning

Inleiding Op de hoek van Oude Hoogstraat en Oudezijds Achterburgwal in 1901-02 tot stand gekomen WINKELWONING naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van J. Stuyt en Jos Th.J. Cuypers in opdracht van J.B. van Dijk bij monde van J.H.H. Rademaker. N.B. Op de eerste verdieping bevond zich het privé-kantoor. Omschrijving Op een vierkante plattegrond tot stand gekomen en in baksteen opgetrokken hoekpand bestaande uit vier bouwlagen onder een zadeldak bedekt met rode pannen. Gevel Oude Hoogstraat. Drie vensterassen breed eindigend in trapgevel. Begane grond met winkelpui. Vensterverdeling door bewerkte houten stijlen. Glas-in-lood bovenlichten. Vensters hebben twee tienruits ramen met zesruits ramen als bovenlichten. Over alle verdiepingen kruisvensters voorzien van natuurstenen onderdorpels en hoek-, aanzet- en sluitstenen eveneens van natuursteen. Treden van de trapgevel voorzien van natuurstenen dekplaten. Bovenste trede bekroond door een gebeeldhouwde leeuw. Gevel Oudezijds Achterburgwal. Deze gevel heeft een asymmetrische opzet met links een nagenoeg blind deel afgesloten door een trapgevel en rechts een twee traveeën breed deel afgesloten door een rechte lijst. Winkelpui loopt door om de hoek. Hoektravee voorzien van een trapgevel (met op de bovenste trede eveneens een gebeeldhouwde leeuw) waarin venster is geplaatst. In rechtertravee tweede ingang met groot achttienruits bovenlicht. Op de verdiepingen gekoppelde vensters (zie voor beschrijving boven). Tussen tweede en derde verdieping jaartalankers (1902). De achtergevel is eveneens als trapgevel uitgevoerd. Waardering In historiserende trant opgetrokken winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde. Bovendien van situationeel belang wegens de ligging op de hoek van Oude Hoogstraat en Oudezijds Achterburgwal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)