Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Candida in Amsterdam

Gebouw

Nieuwezijds Voorburgwal 120
1012SH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1931-1932


Beschrijving van Candida

Inleiding Tussen Nieuwe Zijds Voorburgwal en Spuistraat in 1931-32 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW met CONCIERGEWONING naar een ontwerp in Kubistisch-Expressionistische trant van F.A. Warners in opdracht van de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen. Omschrijving Op een vierkante plattegrond tot stand gekomen kantoorgebouw bestaande uit 10 bouwlagen onder een plat dak. De bakstenen gevels hangen in een skelet van gewapend beton. Voorgevel Nieuwe Zijds Voorburgwal. Begane grondverdieping van natuursteen met verdiept geplaatste vensteropeningen achter ijzeren traliewerk. Ingang ter linkerzijde onder een luifel. De smalle ingangstravee wordt verticaal geleed door de driezijdige stalen erkeropbouw waarin de lift is geplaatst. Stalen vensterstroken over de gehele breedte van de gevel. De bakstenen muurvlakken tussen de vensterstroken zijn voorzien van siermetselwerk. De terugwijkende bovenste verdieping is eveneens voorzien van siermetselwerk. Achtergevel aan Spuistraat heeft acht bouwlagen en twee terugwijkende verdiepingen. Eveneens stalen vensterstroken. Geheel rechts over eerste en tweede verdieping ronde erker. Daarboven over alle verdiepingen uitkragende ronde balkons met ijzeren leuning. Rechts naast de balkontravee een smalle terugwijkende travee met een verticale vensterstrook. Achter de balkons een hoog boven de goothoogte uitkragend smal bouwlichaam met luifel. Waardering Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving van de gevel alsmede van belang in het oevre van F.A. Warners. Eveneens van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Candida
Foto 2012
Foto 2012
Locatie Nieuwezijds Voorburgwal 120-126, Amsterdam
Bouw gereed 1932
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518442
Architect F.A. Warners
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Candida is een kantoorgebouw gelegen in Amsterdam tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en Spuistraat. Het 10 lagen tellende gebouw werd in 1931–32 gerealiseerd naar een ontwerp in kubistisch-expressionistische trant van F.A. Warners in opdracht van de N.V. Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitatie van Etagewoningen. Totale grondoppervlakte waarop het gebouw is gebouwd bedraagt 396 m². De bakstenen gevels hangen in een skelet van gewapend beton.

Aan de zijde van de Nieuwezijds Voorburgwal loopt de band boven de begane grond over in een luifel. Deze accentueert de hoofdingang en dient als zwevende drager voor de glazen zuil die door de doorlopende erkers gevormd wordt. De personeelsingang is gelegen aan de achterzijde, aan de Spuistraat.

Externe link


Monumenten in de buurt van Candida in Amsterdam

Huis met 18e-eeuwse, van zijn top beroofde gevel

Spuistraat 87
Amsterdam
Huis met 18e eeuwse, van zijn top beroofde gevel. Op de verdiepingen een goede roedenverdeling in de vensters.

Pand met klokgevel

Spuistraat 89
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIII).

Pand met gevel onder rechte klossenlijst met twee consoles midden

Nieuwezijds Voorburgwal 132
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte klossenlijst met twee consoles (XIXb) midden XIX: goede roedenverdeling.

Huis waarvan de klokgevel

Spuistraat 85
Amsterdam
Huis (1746) waarvan de klokgevel XIX is vereenvoudigd tot top onder rollagen.

Pand met gevel onder punttop

Spuistraat 91
Amsterdam
Pand met gevel (in de kern XVIII) onder punttop (XIX).

Kaart & Routeplanner

Route naar Candida in Amsterdam

Foto's (2)