Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Amsterdam

Gebouw

Nieuwe Doelenstraat 12
1012CP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1889-1890
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van gebouw

Tussen de Nieuwe Doelenstraat en Binnen-Amstel in 1889-1890 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van F.W.M. Poggenbeek in opdracht van de fa. Labouchere Oyens. In 1905 werd de gevel aan de Nieuwe Doelenstraat verbouwd door de Gebr. van Gendt ALzn. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw bestaande uit souterrain, begane grond en twee verdiepingen onder een eerst schuinoplopend en daarna plat dak. Gevel Nieuwe Doelenstraat. Voorgevel is vijf vensterassen breed. Souterrain en begane grondverdieping opgetrokken in natuursteen; de twee bovenverdiepingen in baksteen. Souterrain met verdiept gelegen ramen in rechthoekige vensteropeningen. Daarboven een fries van verdiept geplaatste muurvlakken onder een afwaterende cordonlijst. Rustica begane grondverdieping met in rechtertravee rijk bewerkte ingang met halfzuiltjes en een van reliefwerk voorziene latei. Rechthoekige vensteropeningen met verzonken vensters met schuiframen. Boven de vensteropeningen gebeeldhouwde koppen. Eerste verdieping eveneens met verdiept gelegen vensters met daarboven een van beeldhouwwerk voorziene latei en ronde boognissen met gepleisterde hoek- en sluitstenen. Tweede verdieping met eveneens verdiept gelegen vensters. Onder de overstekende gootlijst een fries van bewerkte consoles met daartussen festoenen. Dakkapel met gekoppeld venster voorzien van natuurstenen fronton. Gevel aan Binnen-Amstel eveneens bestaande uit vijf vensterassen. Het drie vensterassen brede risaliet heeft een opengewerkte verhoogde attiek met hoekbalusters. Souterrain in natuursteen opgetrokken met gekoppelde vensters en ter hoogte van de teruggerooide twee vensterassen een arcade met bovenliggend balkon met borstwering. Risaliet op begane grondverdieping met grote rechthoekige vensteropeningen met verdiept aangebrachte vensters waarboven rechthoekige spaarvelden voorzien van reliëfwerk. Op eerste verdieping boogvormige vensteropeningen met verdiept aangebrachte vensters. Boognissen voorzien van relëfwerk. Frans balkon. Tweede verdieping met segmentvormige vensteropeningen waarvan de segmentbogen geprofileerd zijn. Hoge gemetselde consoles met kapiteel en gebeeldhouwde kraagstenen tussen de vensters. Onder de gootlijst een kralenfries. Het risaliet is voorzien van een dakkapel met een topgeveltje van natuursteen. Hoog opgemetselde schoorsteen. In het teruggerooide geveldeel kleine dakkapel met windveren. De gevel is verder voorzien van natuurstenen bandwerk. Waardering Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde. Eveneens van stedebouwkundig belang vanwege de dubbelzijdige ligging aan de Nieuwe Doelenstraat en de Binnen-Amstel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518440
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Amsterdam

Pand met voorgevel: vier assen brede zandstenen gevel onder houten triglyfenlijst

Nieuwe Doelenstraat 10
Amsterdam
Pand met voorgevel: vier assen brede zandstenen gevel onder houten triglyfenlijst (vroeg XVIIIC). Smeedijzeren stoephekken uit die tijd. Ach..

woonhuis

Nieuwe Doelenstraat 16
Amsterdam
Twee HUIZEN (XVIIb, samengetrokken XVIIIb) achter brede gevel van drie assen met middenrisaliet en hoeklisenen, onder gesneden rechte lijst ..

Pand met vier assen brede gevel onder rechte lijst

Nieuwe Doelenstraat 18
Amsterdam
PAND met vier assen brede gevel onder rechte lijst (XVIIIc).

Huis waarvan de gevel in de 19e eeuw door een rechte lijst is afgesloten

Nieuwe Doelenstraat 1
Amsterdam
Huis (in de kern waarschijnlijk 18e eeuws) waarvan de gevel in de 19e eeuw door een rechte lijst is afgesloten.

Pand, vanwege de zandstenen onderdelen van de gevelhals

Nieuwe Doelenstraat 3
Amsterdam
Pand, vanwege de zandstenen onderdelen van de gevelhals (begin 3e kwart 18e eeuw).

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Amsterdam

Foto's (2)