Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Nicolaas Witsenkade 38
1017ZT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1889-1890


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Op de hoek van Nicolaas Witsenkade en Pieter Pauwstraat in 1889-90 tot stand gekomen HERENHUIS voor één gezin naar een ontwerp in Neo-Venetiaanse stijl van Ed. Cuypers in opdracht van D. Sanders. Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond tot stand gekomen herenhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een ver overstekend plat dak. Overstek gedragen door uit hout gesneden sierconsoles. Grote gesloten gevelvlakken uitgevoerd in gele baksteen op een hardstenen plint. Op de begane grond worden gebosseerde gevelvlakken slechts onderbroken door de flauw risalerende hoofdentree aan Nicolaas Witsenkade en naast elkaar geplaatste rondboogvormige vensteropeningen aan beide gevelzijden. De hoek van de begane grondverdieping is afgeschuind. De bel-etage met drie kamers-en-suite heeft aan beide gevels een erker op zware bewerkte consoles: aan de zijde van de Pieter Pauwstraat in het midden van een verder gesloten gevelvlak met een versiering van witgepleisterde blokjes; aan de zijde van de Nicolaas Witsenkade boven de entree met daarnaast (r) een rechtafgesloten venster met twee stijlen. De tweede verdieping is voorzien van gekoppelde rondboogvensters en verdiepte vlakken en heeft een beschildering van sjabloonornamenten in goud op een pastel-groene ondergrond. De verdiepingen worden gescheiden door witgepleisterde banden. Alle vensters zijn voorzien van glas-in-lood bovenlichten. Aan de tuinzijde bevindt zich een serre met glas-in-lood in de bovenlichten. Het bovenliggend balkon heeft een deels uit hout en decoratief smeedijzere opgetrokken borstwering. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een eveneens uit gele baksteen opgetrokken muur met gepleisterde en geprofileerde waterlijst ter hoogte van de begane grondverdieping. Links in deze muur bevindt zich een rondboogvormige ingang naar de tuin. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een gaaf gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuws woonhuis in een in Nederland zeldzaam toegepaste Neo-Venetiaanse stijl alsmede van belang in het oeuvre van Ed. Cuypers. Voorst van situationele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518436
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Amsterdam

woonhuis

Nicolaas Witsenkade 32
Amsterdam
Inleiding In 1895 tot stand gekomen HERENHUIS, bestaande uit twee woningen, naar ontwerp in een Eclectische stijl met invloeden van Neo-Ven..

Herenhuis, onderdeel van een symmetrisch opgezet dubbel herenhuis in neo-renaissancestijl dat in 1890 is ontworpen

Weteringschans 126
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, onderdeel van een symmetrisch opgezet dubbel herenhuis in Neo-Renaissancestijl dat in 1890 is ontworpen door Z. Deeni..

Synagoge

Gerard Doustraat 238
Amsterdam
Inleiding In 1891-1892 tot stand gekomen SYNAGOGE genaamd Tesjoengas Israel, met 250 zitplaatsen voor mannen en 70 zitplaatsen voor vrouwen..

Blok arbeiderswoningen van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam

Huidekoperstraat 4
Amsterdam
Inleiding Aan de westzijde van de Huidekoperstraat en gedeeltelijk om de hoek van Falckstraat en Weteringschans gelegen blok van 72 ARBEIDE..

Gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten

Stadhouderskade 86
Amsterdam
Inleiding Het gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten verrees in 1874-1875 aan de Stadhouderskade naar een eclectisch ontwerp va..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Amsterdam

Foto's (1)