Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Juwelierswinkel in Amsterdam

Gebouw

Kalverstraat 1
1012NX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1915-1917
Architect: H.Th. Wijdeveld


Beschrijving van Juwelierswinkel

Inleiding Tussen Kalverstraat en Kromelleboogsteeg in 1915-17 tot stand gekomen JUWELIERSWINKEL met bovenwoning naar ontwerp in Art D├ęco-trant van H.Th. Wijdeveld in opdracht van K. Citroen. N.B. In 1932 verbouwd door Fr. Jurrema. Bij de heropening in 1971 kreeg het pand een bronzen pui, gemaakt door beeldhouwer Thomas Rodriquez. Het interieur werd versierd met wandplastieken van Piet Schoenmakers. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen winkelhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand is vijf venstrassen breed. Het winkelpand is opgetrokken in keramische steen; de pui is van brons. Boven de winkelpui een gebeeldhouwd fries met o.a. een kroon , een festoen van parels en duiven op de achtergrond. De vensters op de verdiepingen worden van elkaar gescheiden door aan de onderzijde gedecoreerde stijlen, eveneens van keramische steen, geplaatst op een onderdorpel. De naar binnen geplaatste en niet onderverdeelde ramen zitten in houten sponningen. Eveneens diep gelegen glas-in-lood bovenlichten. Muurvlak tussen de verdiepingen voorzien van cassetten Onder de overstekende en getoogde daklijst een breed uitkragend fries, aan de onderzijde voorzien van decoraties in relief. In het midden een decoratieve vlaggemasthouder. Achtergevel aan Kromme Elleboogsteeg sober uitgevoerd in donkerkleurige baksteen. Het interieur toont aan de zijde van de Kromme Elleboogsteeg een trappenhuis met steektrap. Op de eerste verdieping bevindt zich een bordes met de entree naar de toonkamer. De glas-in-looddeuren hebben een art nouveau detaillering en invulling. De woning heeft een groot 'Italiaans' trappenhuis rond een binnenplaats; de vide wordt afgesloten door een lichtkap. Het trappenhuis is naar de vide toe opengewerkt en rust daar op kolommen met kapitelen met bladmotieven. Kleine vertrekken zijn verdeeld over de drie verdiepingen. Veel van het interieur - onder meer van de keuken, de woon- en slaapverdieping - bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat. Waardering Juwelierswinkel met bovenwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- historische waarde als uiting van de opkomende branche-vorming en en uitdrukking daarvan in de winkelarchitectuur Eveneens van belang als vestiging van de bekende juwelier Citroen. Bovendien van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de rijke decoratie van de voorgevel. Het nog in grote delen oorspronkelijke interieur met onder meer een 'Italiaans' trappenhuis vormt een belangrijke toegevoegde waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518431
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Juwelierswinkel in Amsterdam

Societeitsgebouw

Dam 16
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Dam, Kalverstraat en Paleisstraat in 1912-1914 tot stand gekomen SOCIETEITSGEBOUW met woning en drie afzonderlijke..

Kledingzijk in Um 1800-stijl (Peek & Cloppenburg)

Dam 20
Amsterdam
Inleiding In 1914-1917 aan de zuidzijde van de Dam, tussen Rokin, Kromelleboogsteeg en Kalverstraat inliggend, gerealiseerde KLEDINGZAAK na..

Pand met gevel onder gezwenkte lijstvormige zandstenen top met borstbeelden op de hoeken

Kalverstraat 10
Amsterdam
Pand met gevel onder gezwenkte lijstvormige zandstenen top met borstbeelden op de hoeken (XVIIIb).

Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met consoles

Kalverstraat 12
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst met consoles (XVIII A).

Pand met gepleisterde halsgevel; bovenste helft van de top verdwenen

Kalverstraat 14
Amsterdam
Pand met gepleisterde halsgevel (plm 1725/XVIIIb); bovenste helft van de top verdwenen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)