Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel voor piano's, orgels en vleugels in Amsterdam

Gebouw

Heiligeweg 21
1012XN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1906-1907


Beschrijving van Winkel voor piano's, orgels en vleugels

Inleiding In 1906-1907 tot stand gekomen WINKEL voor piano's, orgels en vleugels naar een ontwerp van A.J. Kropholler & J.F. Staal in opdracht van de firma Kettner bij monde van directeur C. Kettner. Het gebouw is opgetrokken in een late, liniaire Art-Nouveau stijl. N.B. Op de eerste verdieping bevond zich de toonzaal voor de vleugels. De zolder was in gebruik als reparatie werkplaats. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond gerealiseerde winkel bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen onder een schilddak. Op de nok een nokhek met de naam van de firma tussen twee hoog opgemetselde schoorstenen. Het metselwerk is uitgevoerd in miskleurige hardgrauwe Vechtsteen van het Waalformaat in Portland specie. De voorgevel eindigt in twee tuitgevels. Voorgevel bestaat uit drie traveeen met een vierde travee (rechts) van slechts twee bouwlagen. Begane grond vertoont drie vensteropeningen met grote boogvormige bovenlichten met glas-in-lood. Boven elk raam een tegeltableau met daarin achtereenvolgens: PIANO'S, ORGELS, VLEUGELS. In de rechtertravee boogvormige opening waarbij de boog rust op dobbelsteenkapitelen van natuursteen. Tweede bouwlaag van rechtertravee toont loggiaverdieping met bovenliggend plat achter een opengewerkte borstwering. Eerste verdieping vertoont diepliggende getoogde vensters met kleinere zijlichten - waarvan onderverdeling geschiedt door stijlen van eveneens Vechtsteen - met natuurstenen bovendorpels. De ramen, voorzien van glas-in-lood, hebben een houten onderverdeling. De hoekstenen zijn voorzien van gekleurd tegelwerk. Tweede verdieping met in middentravee gekoppeld vierlicht en in de buitenste traveeën een getoogde vensteropening. Openslaande ramen met glas-in-lood bovenlichten. Vensterdecoratie als hierboven beschreven. De gevel heeft langs de bovenzijde een uitkragende waterlijst, die in de beide geveltoppen links en rechts, trapsgewijsoploopt. Op de hoeken is de waterlijst voorzien van gekleurd tegelwerk. Twee kleine vierkante lichten in elke geveltop. Rechterzijgevel eveneens eindigend in tuitgevel en vormgegeven als hierboven. Linkerzijgevel vertoont een uitkragende waterlijst onder de gootlijst en heeft op de linkerhoek een uitkragende schoorsteen voorzien van een in gekleurd tegelwerk uitgevoerde rand. Waardering Winkelpand aan Heiligeweg van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaal- gebruik en de ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518428
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel voor piano's, orgels en vleugels in Amsterdam

Poortje van het voormalige rasphuis

Heiligeweg 19
Amsterdam
Poortje van het voormalige rasphuis: zandstenen poortje met halve zuilen en reliëf boven de doorgang (1603, door Hendrik de Keyser ?); bekr..

Pand met halsgevel

Heiligeweg 24
Amsterdam
Pand met halsgevel (1734).

Huis, wegens de aangebrachte rijk bewerkte neo-renaissancepui

Heiligeweg 27
Amsterdam
Huis, wegens de in 1890 door G. van Arkel aangebrachte rijk bewerkte neo-renaissancepui.

Pand, later verbouwd tot winkel en magazijn

Heiligeweg 37
Amsterdam
Inleiding Pand uit de eerste helft van de 19e eeuw. In 1907 in opdracht van Langemeijer en Stocker naar ontwerp van Bruijns en Hageman verb..

Pand met gevel onder rollagentop

Heiligeweg 18
Amsterdam
Pand met gevel (XVIII) onder rollagentop (XIX).

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel voor piano's, orgels en vleugels in Amsterdam

Foto's (1)