Lantaarns in Amsterdam

Nieuwezijds Voorburgwal 147
1012RJ Amsterdam

Architect: M.G. Tetar van Elven

Beschrijving van Lantaarns

Inleiding Vier aan de Damzijde en twee aan de Nieuwe Zijds Voorburgwalzijde van het Paleis in 1844 geplaatste en van gietijzer vervaardigde LANTAARNS naar een ontwerp van M.G. Tetar van Elven in opdracht van vermoedelijk de gemeente Amsterdam. De lantaarns werden gegoten bij Dixon & Co. te Amsterdam. Omschrijving Op een hoge driehoekvormige sokkel geplaatste decoratief vormgegeven schacht met daarop de eigenlijke zeskantige lantaarn bekroond door een opengewerkte keizerskroon. De decoratieve sokkel heeft concaafvormige zijden en wordt aan de bovenzijde afgedekt door drie gevleugelde leeuwen. Op de voet van de sokkel staan de namen van de ontwerper, het jaartal en de gieterij vermeld. Waardering Zes lantaarns aan voor- en achterzijde van het Paleis op de Dam van algemeen belang vanwegede architectuurhistorische waarden vanwege de hoge kwaliteit van de vormgeving alsmede van stedebouwkundig belang in relatie met het Paleis op de Dam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)