Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Societeitsgebouw in Amsterdam

Gebouw

Dam 16
1012NP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1914


Beschrijving van Societeitsgebouw

Inleiding Op de hoek van Dam, Kalverstraat en Paleisstraat in 1912-1914 tot stand gekomen SOCIETEITSGEBOUW met woning en drie afzonderlijke winkels gelijkstraats, naar een ontwerp in 'Um 1800'-stijl van Schill & Haverkamp in opdracht van de Vereeniging 'De Groote Club' bij monde van mr. Aug. Philips jr. N.B. In 1931 vond er een uitbreiding plaats door verbouwing van de percelen van 'Doctrina et Amicitia' en afbraak van het tussenliggende pand in de Kalverstraat. In 1980 verscheen op de benedenverdieping een vestiging van de Rabobank. Ook zetelen hier op de verdiepingen een aantal krantenredacties van NRC en Algemeen Handelsblad. Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond gerealiseerd societeitsgebouw bestaande uit een begane grond, tweeverdiepingen en schilddaken bedekt met leien. Boven de afgeschuinde hoek een tentvormig rond en afgeknot dak. Een rechte overstekende gootlijst aan de onderzijde voorzien van gootklossen. Licht risalerende gevel wordt op de verdiepingen verticaal geleed door tussen het donkere baksteen geplaatste natuurstenen banden. Gebosseerd in natuursteen uitgevoerde begane grond op hardstenen basement met grote rondboogvormige openingen welke zijn voorzien van sluitstenen. De bogen rusten op zware posten. Over een groot deel van de eerste verdieping lopend balkon met ijzeren sierbalustrade tussen hardstenen posten. De balkons rusten op zware decoratieve consoles. Resterende vensteropeningen voorzien van Frans balkon en ijzeren sierbalustrade. Rechthoekige vensteropeningen waarvan sommige met natuurstenen omlijsting. Vierkante vensteropeningen op tweede verdieping voorzien van kruiskozijnen. Sommige voorzien van natuurstenen omlijsting. Boven de goothoogte een attiek van dakvensters van verschillend formaat, alle voorzien van een getoogd fronton. Interieur ingang Paleisstraat in voornamelijk Neo-Grec. Tochtportaal met tongewelf waarin cassettenplafond in stuc met decoratieve voorstellingen in de cassetten. Hal met trappehuis. Gipsen beelden op sierconsoles. Lichtkap met glas-in-lood raam in Jugendstil. Vier bronzen lamphouders aan plafond. Waardering Voormalig societeitsgebouw met deels nog oorspronkelijk aanwezig interieur van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling als exponent van het toentertijd bloeiende verenigingsleven alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp. Eveneens van belang vanwege de situationele waarde als entree naar de Kalverstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518419
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Societeitsgebouw in Amsterdam

Juwelierswinkel

Kalverstraat 1
Amsterdam
Inleiding Tussen Kalverstraat en Kromelleboogsteeg in 1915-17 tot stand gekomen JUWELIERSWINKEL met bovenwoning naar ontwerp in Art Déco-t..

Kledingzijk in Um 1800-stijl (Peek & Cloppenburg)

Dam 20
Amsterdam
Inleiding In 1914-1917 aan de zuidzijde van de Dam, tussen Rokin, Kromelleboogsteeg en Kalverstraat inliggend, gerealiseerde KLEDINGZAAK na..

Pand met gevel onder gezwenkte lijstvormige zandstenen top met borstbeelden op de hoeken

Kalverstraat 10
Amsterdam
Pand met gevel onder gezwenkte lijstvormige zandstenen top met borstbeelden op de hoeken (XVIIIb).

Pand met gevel onder rechte lijst

Paleisstraat 17
Amsterdam
Pand met gevel (XVIII) onder rechte lijst (XIX A).

Pand met gevel onder rechte lijst

Paleisstraat 15
Amsterdam
Pand met gevel (XVIII) onder rechte lijst (XIX A).

Kaart & Routeplanner