Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Amsterdam

Gebouw

Raamgracht 4
1011KK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van gebouw

Op de hoek van Raamgracht en Kloveniersburgwal in 1913-1914 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Traditionalistische stijl van J.W. Hanrath in opdracht van het bestuur van het in 1871 opgerichte genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' bij monde van J.F. Blankenberg en J. Beukers (het genootschap heeft in 1946 haar naam veranderd in 'Zorg en Bijstand' en bestaat nog steeds). Omschrijving Op een trapeziumvormige plattegrond tot stand gekomen en in baksteen uitgevoerd kantoorgebouw bestaande uit een souterrain,een begane grond en twee verdiepingen afgesloten door een samenstel van klok- en lijstgevels onder een combinatie van schild- en zadeldaken bedekt met pannen. De gevel aan de Raamgracht toont op de hoeken twee klokgevels met daartussen een lager opgetrokken bouwdeel afgesloten door een rechte, overkragende en geprofileerde gootlijst. Ter hoogte van het souterrain is uitkragend bandwerk van natuursteen aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in dit middelste bouwdeel en bestaat uit een houten deur voorzien van verdiepte panelen met radiaalvormig onderverdeeld bovenlicht. De rondboogvormige entree-opening is voorzien van donkerkleurig bandwerk. Aan weerszijden van de hoofdingang twee kleine zijlichten met een kruiskozijn. De gevel is voorzien van regelmatig geplaatste vensteropeningen met kruiskozijnen. De vensteropeningen op de bel-etage en tweede verdieping zijn aan de bovenzijde voorzien van een strekkenlaag en een sluitsteen; die op de eerste verdieping van een natuurstenen tympaan. Onder de gootlijst en in de twee klokgevels ovaalvormige vensters met radiaalvormige roedenverdeling. Alle vensters voorzien van natuurstenen onderdorpels op 'consoles' van uitkragend metselwerk. In het middendeel ter weerszijden van het ovaalvormige venster twee sierstenen van natuursteen met daarin gehakt het jaar waarin het gebouw is ontworpen: 'ANNO' en '1912'. Boven de vensterpartij van de eerste verdieping een gevelsteen met daarin in diepreliƫf drie scenes met allegorieƫn op de Liefdadigheid. De gevel aan Kloveniersburgwal voorzien van klokgevel. Tweede rondboogvormige ingang met houten deur voorzien van verdiepte panelen in meest rechts gelegen travee met oeuil-de-boeuf als bovenlicht. Verder als hierboven beschreven. De klokgevels zijn onder de randen voorzien van vlechtingen en van decoratieve hijsbalken in de top. De schouders van de klokgevels zijn voorzien van bolvormige bekroningen. De rechte gootlijsten zijn aan de onderzijde voorzien van klossen. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal twee hoog opgemetselde schoorstenen. Waardering Voormalig kantoorgebouw van genootschap 'Liefdadigheid naar Vermogen' van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling alsmede van belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de bijzondere situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518415
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Amsterdam

kerkelijk gebouw

Raamgracht 6
Amsterdam
Inleiding Korte historische schets. Het betreft een pand waarin twee huizen achter gemeenschappelljke gevel schuilgaan. Het complex dateer..

Huis, door Philips Vingboons, met vierraams pilastergevel met fronton en twee dakkapellen in het schilddak

Kloveniersburgwal 77A
Amsterdam
Huis, gebouwd in 1650 door Philips Vingboons, met vierraams pilastergevel met fronton en twee dakkapellen in het schilddak.

Pand met gevel onder gesneden rechte lijst

Raamgracht 10
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden rechte lijst (plm 1800)

Pand met klokgevel

Raamgracht 12
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIII ?, bovenhelft vernieuwd); versierde stoep, gesneden pui en deurpartij XVIIIb.

Pand met gevel onder rechte lijst met hardstenen pui en houten vensteromlijstingen

Kloveniersburgwal 79A
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (XVIIId/plm 1800) met hardstenen pui en houten vensteromlijstingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Amsterdam

Foto's (2)