Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op de hoek van oostertoegang en de ruijterkade opgetrokken hoekpand in Amsterdam

Woonhuis

De Ruijterkade 105
1011AB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: IJme Gerardus Bijvoets


Beschrijving van Op de hoek van oostertoegang en de ruijterkade opgetrokken hoekpand

Inleiding Op de hoek van Oostertoegang en De Ruijterkade opgetrokken hoekpand, in oorsprong bestemd als gebouw 'De Zeevaart', met IJSKELDER en een REMISE met WERKPLAATS en BOVENWONINGEN naar een ontwerp uit 1884 in neo- renaissance-stijl van Y. Bijvoets Gzn. vermoedelijk in opdracht van H.A. te Mijtelaar. In 1924 veranderd tot kantoorgebouw met twee conciërgewoningen in opdracht van J. van Laren namens de Scheepvaart en Steenkolen Mij. In 1928 verandering beganegrondverdieping nr. 106 in garage. In 1971 verandering beganegrondverdieping in reisbureau. Later nog veranderd in café-restaurant 'De Zeevaart'. Aan de zijde van de De Ruyterkade bevindt zich beganegronds een brede ingangspartij van recente datum(XXd). Omschrijving Op een trapeziumvormige plattegrond in baksteen opgetrokken hoekpand op een natuurstenen plint bestaande uit een begane grond twee verdiepingen en een kapverdieping onder dak met flauwhellende schilden bedekt met shingles. Door middel van friezen en lisenen sterk horizontaal en verticaal gelede gevel is voorzien van wit gesausde speklagen en sluitstenen. Tussen de verdiepingen friezen: tussen beganegrond en eerste verdieping een fries met smalle rechthoekige tableaus; tussen eerste en tweede verdieping een fries met witgesausde consoles; onder de geprofileerde gootlijst een fries met consoles en rolwerkcartouches. In de over twee verdiepingen lopende hoekerker op sierconsoles, tussen begane grond en eerste verdieping, een kinderfries in diepreliëf. De begane grond heeft aan de Oostertoegangzijde drie getoogde ingangen, twee brede vensters en een getoogd venster op de linkerhoek. In de hoekerker en aan de De Ruijterkadezijde een getoogd venster. De eerste verdieping heeft over de gehele gevel regelmatig in de gevel geplaatste getoogde vensters met glas-in-lood bovenlichten. Op de tweede verdieping zijn dit rechthoekige T-vensters. Aan de zijde van de Oostertoegang een grote dakkapel met topgevel. Daarnaast een kleinere dakkapel met fronton. Boven de hoekerker een dakkapel onder een afgeknot schilddak met gebogen schilden. Het dak wordt bekroond door een siersmeedwerg. Aan de zijde van de De Ruijterkade een dakkapel met fronton. Tussen de dakkapellen een balustrade van candelaberzuiltjes en wit geschilderde siervazen. Interieur. Bijzonder trappenhuis met ijzeren trap. Waardering In neo-renaissancestijl uitgevoerd hoekpand met meervoudige bestemming en rijke reliëfdecoraties van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde; tevens van situationeel belang als visuele afsluiting van de bebouwing ten oosten van de Oostertoegang langs de IJ-oever. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518411
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Op de hoek van oostertoegang en de ruijterkade opgetrokken hoekpand in Amsterdam

Bestevaer

De Ruijterkade 120
Amsterdam
Inleiding In 1914 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR/PAKHUIS genaamd 'Bestevaer' naar ontwerp in traditionalistische trant van de architect J..

Brandweerkazerne

De Ruijterkade 149
Amsterdam
Inleiding In 1899-1890 tot stand gekomen aan vier zijden vrijgelegen BRANDWEERKAZERNE, gebouwd als Hoofdwacht in sectie III van het gemeent..

Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles

Prins Hendrikkade 91A
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles (XVIIId).

Pand met gevel onder rijk gesneden rechte lijst

Prins Hendrikkade 92
Amsterdam
Pand met gevel onder rijk gesneden rechte lijst (XVIIId).

Schreierstoren

Prins Hendrikkade 94
Amsterdam
Schreierstoren. Aan de veldzijde halfronde, aan de stadszijde vlakke muurtoren van de ommuring van 1481, Dikwijls verbouwd, bekroning en spi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)