Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steiger 10 in Amsterdam

Gebouw

Steiger 10 BY De Ruyterkade 50
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Steiger 10

Inleiding Op het uiteinde van Steiger 10 aan de zuidoever van het IJ in 1932-1933 opgetrokken REDERIJKANTOOR onder invloeden van het Nieuwe Bouwen naar een ontwerp van J. de Meijer in opdracht van J.H. Smits namens het rederijkantoor de N.V. Vrachtvaartdienst 'West Friesland'. Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond gerealiseerd wit gepleisterd betonnen gebouwtje bestaande uit twee in- en uitspringende bouwmassa's: aan de zuidzijde een blokvormig bouwvolume en aan de noordkant een hoger bouwvolume met halfronde beëindiging die grotenddeels bestaat uit staal en glas met vertikale onderverdeling (in twee lagen van 12 ruiten boven en onder een zwaarder uitgevoerd gebogen staalprofiel). Beide éénlaags bouwmassa's worden gedekt door een plat dak. Alle raamstroken zijn gevat in smalle staalprofielen. Aan de waterzijde (NO) een toren met luifel aan de bovenzijde. De naar achter gelegen ingang bevindt zich aan de voorzijde (Z) in de vorm van een rechthoekige deur met luifel. Aan de rechterzijkant (O) een tweede ingang. In de westgevel twee ronde bovenlichten. De ventilatiepijp met kapje is nog origineel. Waardering Voormalig rederijkantoor in een Late Amsterdamse School bouwtrant met invloeden van het Nieuwe Bouwen van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de typologische zeldzaamheid en de beeldbepalende, met de oorspronkelijke functie voor het regionale transport over water verbonden situering op een steiger in het IJ. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518410
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steiger 10 in Amsterdam

Steiger 7

Steiger 7 De Ruyterkade 84
Amsterdam
Inleiding Aan steiger 7 op de zuidelijke IJ-oever in 1919 opgetrokken SCHEEPVAARTKANTOOR naar een ontwerp van G.F. la Croix in een mengelin..

Centraal Station

Stationsplein 9
Amsterdam
Centraal Station, van 1881-1889 door P.J.H.Cuypers gebouwd in een neo- gotisch-renaissancistische mengstijl met toepassing van veel decorati..

Mr. Harm Smeengeschool

Droogbak 1c
Amsterdam
Inleiding In 1924-1925 aan het Droogbak tot stand gekomen schoolgebouw, in oorsprong bestemd als SCHOOL voor schipperskinderen en genaamd ..

Pand met gevel onder rechte lijst

Prins Hendrikkade 23
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (XIX A).

Pand met gevel onder rechte lijst

Prins Hendrikkade 25
Amsterdam
Pand met gevel (1740) onder rechte lijst (XIX A); gevelsteen uit 1740.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)