Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steiger 7 in Amsterdam

Gebouw

Steiger 7 De Ruyterkade 84
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Steiger 7

Inleiding Aan steiger 7 op de zuidelijke IJ-oever in 1919 opgetrokken SCHEEPVAARTKANTOOR naar een ontwerp van G.F. la Croix in een mengeling van Amsterdamse School en Nederlands-Indische stijlvormen. Het scheepvaartkantoor is gebouwd in opdracht van de N.V. J.G. Koppe's Scheepsagentuur. Omschrijving Houten cargadoorskantoor gebouwd op een rechthoekige plattegrond met een half open begane grond, een verdieping en een zadeldak. Er ligt een sterk architectonisch accent aan de landzijde van het gebouw. De kap is hier, geïnspireerd op de minankabau-bouwtrant schuin naar voren hellend uitgebouwd. Aan de waterzijde heeft de kap een schild. De begane grond is aan de westzijde open. Hier bevindt zich een reeks van vijf verjongende palen met uitkragende koppen, aan de oostzijde een smal bouwvolume met aan de landzijde een decoratieve houten toegangspartij tussen uitzwenkende consoles. De beschotdelen die in de vooroverhellende puntgevel in V-vorm zijn geplaatst aan weerszijden van een vertikale stijl en verder horizontaal toegepast, zijn vermoedelijk vastgezet op een stalen regelwerk. De onregelmatig geplaatste vensters zijn deels voorzien van een roedenverdeling deels met ruitvorm. Aan de landzijde is het walkantoor gedecoreerd met vlammende zaagmotieven die bij de rechte zijden uitsteken, alsook met smalle consoles onder het gekoppelde venster. Het voorover hellende dakvlak krijgt hier bovendien een extra accentdoormiddel van een lange vlaggenmast in vlaggenmasthouder. Waardering Voormalig cargadoorskantoor Koppe in bijzondere bouwstijl met gebruik van koloniale en expressionistische elementen van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde met name de op Nederlands-Indische stijlvormen geïnspireerde kap, alsmede van belang vanwege de bijzondere situering aan het IJ. Tevens van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518409
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steiger 7 in Amsterdam

Centraal Station

Stationsplein 9
Amsterdam
Centraal Station, van 1881-1889 door P.J.H.Cuypers gebouwd in een neo- gotisch-renaissancistische mengstijl met toepassing van veel decorati..

Steiger 10

Steiger 10 BY De Ruyterkade 50
Amsterdam
Inleiding Op het uiteinde van Steiger 10 aan de zuidoever van het IJ in 1932-1933 opgetrokken REDERIJKANTOOR onder invloeden van het Nieuwe..

Huis met klokgevel onder rollagen

Prins Hendrikkade 87
Amsterdam
Huis (XVII) met klokgevel onder rollagen (vermoedelijk laat XVIII; afdekking verdwenen).

Hoekhuis met gevels onder rechte lijsten

Prins Hendrikkade 88I
Amsterdam
Hoekhuis met gevels onder rechte lijsten (XIX A).

Op de hoek van oostertoegang en de ruijterkade opgetrokken hoekpand

De Ruijterkade 105
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Oostertoegang en De Ruijterkade opgetrokken hoekpand, in oorsprong bestemd als gebouw 'De Zeevaart', met IJSKELDER..

Kaart & Routeplanner

Route naar Steiger 7 in Amsterdam