Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Entrepotdoksluis in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Hoogtekadijk/brugnr. 80
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Entrepotdoksluis

Inleiding Enkele WIP- of OPHAALBRUG (brugnummer 80) uit 1903 met een doorvaart, genoemd Entrepotdoksluis, naar een ontwerp van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug ligt in de Hoogte Kadijk en heeft, in weerwil van het bouwjaar, een laat-19de-eeuws karakter. Omschrijving Landhoofden van baksteen en natuursteen. Val met eenvoudige stalen randliggers en een gedeeltelijk houten brugdek. Hameipoort en balans van geklonken staal met vakwerk. Stalen hefkabels. Bewegingswerk in kwadrantvorm. Ronde, smeedijzeren balustrade. Waardering Enkele ophaalbrug uit 1903 met een doorvaart van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Entrepotdoksluis in Amsterdam

Ter plaatse van een waarschijnlijk reeds in de 18e eeuw bestaand hebbende scheepswerf in 1867 gebouwde werf, bestaande uit twee overkapte ijzeren slee ..

Hoogte Kadijk 147
Amsterdam
Ter plaatse van een waarschijnlijk reeds in de 18e eeuw bestaand hebbende scheepswerf in 1867 gebouwde werf, bestaande uit twee overkapte ij..

Laag dwarshuis een groep beneden- en bovenwoningen vormend

Hoogte Kadijk 151
Amsterdam
Laag dwarshuis (nog in de 17e eeuw gebouwd), een groep beneden- en bovenwoningen vormend. Gevel onder rechte lijst. In de benedenvensters ne..

Zutphen

Entrepotdok 84
Amsterdam
PAKHUIS Zutphen (18e eeuw). Gevel onder latere punttop.

Zwolle

Entrepotdok 83
Amsterdam
pakhuis Zwolle (18e eeuw). Gevel onder latere punttop.

Zierikzee

Entrepotdok 82
Amsterdam
Pakhuis Zierikzee (18e eeuw). Gevel onder latere punttop.

Kaart & Routeplanner

Route naar Entrepotdoksluis in Amsterdam

Foto's (3)