Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Makelaarsbruggetje in Amsterdam

Weg En Waterwerk

OZ Voorburgwal/Brugnr.105
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1893
Architect: vermoedelijk F. Olie


Beschrijving van Makelaarsbruggetje

Inleiding In 1893 vermoedelijk door F. Olie tot stand gekomen en in een sobere, laat-19de-eeuwse trant vormgegeven vaste PLAAT- of BALKBRUG voor voetgangers met drie doorvaarten, genoemd Makelaarsbruggetje. De gietijzeren delen werden gegoten door de Hilversumsche IJzergieterij. De brug (brugnummer 105) overspant de Oude Zijds Voorburgwal en leidt naar de westelijk gelegen Sint Barberenstraat. N.B. De brug werd in 1907 aan de gemeente overgedragen. Omdat men door de Sint Barberenstraat in de Nes bij Frascati uitkomt, waar vroeger de tabaksveilingen werden gehouden, heette deze overgang ook wel Tabaksbruggetje of 'de brug der Tabakieten'. Omschrijving Brug met unieke en oorspronkelijke pijlerconstructie, bestaande uit gedecoreerde gietijzeren opzetters op onder de waterlijn gesitueerde watersloven. Stalen randliggers en houten brugdek en optreden. Sober gedecoreerde smeedijzeren balustrade, zowel op de brug als lans de walkant. Op de rechter borstwering aan de oostzijde van de Oude Zijds Voorburgwal staat in (gietijzeren) kapitalen 'MAKELAARSBRUGGETJE'. Waardering Laat-19de-eeuws vormgegeven vaste plaat- of balkbrug uit 1893 van algemeen belang wegens de typologische zeldzaamheid alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518396
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Makelaarsbruggetje in Amsterdam

Gebouw Frascati

Oudezijds Voorburgwal 304
Amsterdam
Gebouw Frascati, in het vierde kwart van de 19e eeuw opgetrokken door J. van Looy, met gepleisterde gevel in eclectische neo-renaissancestij..

Pand met gevel, onder rechte lijst en houten attiek

Oudezijds Voorburgwal 223
Amsterdam
Pand met gevel, (XVIII), onder rechte lijst en houten attiek (XIXA). Goede roedenverdeling.

Pand met gevel onder gebeeldhouwde verhoogde lijst

Oudezijds Voorburgwal 219
Amsterdam
Pand met gevel onder gebeeldhouwde verhoogde lijst, (XVIIIa/b).

Agnietenkapel (Amsterdam)

Oudezijds Voorburgwal 231
Amsterdam
Agnietenkapel, overblijfsel van het Agnietenklooster. Eenbeukige rechtgesloten gothische dubbelkapel (1470); bovenkerk op balkenzoldering. T..

Pand met gevel, onder rechte lijst met consoles versierde stoep met 3 louis

Oudezijds Voorburgwal 233
Amsterdam
Pand met gevel, (XVIIIb), onder rechte lijst met consoles (XIX?) Versierde stoep met 3 Louis XIV flesbalusters. Vormt groep met nr 235.

Kaart & Routeplanner

Route naar Makelaarsbruggetje in Amsterdam

Foto's (4)