Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plaat- of balkbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Keizersgracht/brugnr. 43
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1916 (oorsprong) 1921 (verb.)
Architect: P.L. Kramer


Beschrijving van Plaat- of balkbrug

Inleiding In 1921 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk werd in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug (brugnummer 43) overspant de Keizersgracht en ligt in de Leidsestraat. Omschrijving Landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen. Vleugels van baksteen in horizontaal getrapte vorm (waarin een gemetseld motief is opgenomen) met aan de onderzijde bij de waterlijn blokjes natuursteen en gedekt door gebeeldhouwde afdekplaten van grijs graniet met voorstellingen van een fabeldier (4x). Pijlers in verticaal getrapte vorm en overgaand in uitkragingen van natuursteen. Rechte stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst en balustrade van siersmeedwerk vastgezet op de afdeklijst en de uitkragingen. Waardering Vaste plaat- of balkbrug met drie doorvaarten uit 1921 naar een ontwerp van P.L. Kramer en voorzien van beeldhouwwerk van H. Krop van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518394
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plaat- of balkbrug in Amsterdam

woonhuis

Keizersgracht 455
Amsterdam
In 1891 in opdracht van de American Life Insurance Company naar ontwerp van Jac. van Looy gebouwd winkel/kantoorgebouw genaamd "New York", i..

Pand met gepleisterde gevel onder rechte lijst waarboven schilddakje

Keizersgracht 510
Amsterdam
Pand met gepleisterde gevel onder rechte lijst waarboven schilddakje (eind XVIII/begin XIX).

Hoekhuis in zogenaamd Oudhollandse, maar in werkelijkheid zeer electische neo-renaissancestijl, met gave winkelpui, door een torentje met Frans toit-e ..

Keizersgracht 508
Amsterdam
Hoekhuis (1892, door A.C.Bleys) in z.g. Oudhollandse, maar in werkelijkheid zeer electische neo-renaissancestijl, met gave winkelpui, door e..

Pand met halsgevel

Keizersgracht 506
Amsterdam
Pand met halsgevel (1671).

Pand met gepleisterde gevel onder rechte lijst waarboven schilddakje

Keizersgracht 512
Amsterdam
Pand met gepleisterde gevel onder rechte lijst waarboven schilddakje (begin XIX).

Kaart & Routeplanner