Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koningssluis in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Herengracht/brug nr. 29
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Koningssluis

Inleiding In 1921 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten, genoemd Koningssluis, naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk werd al in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug (brugnummer 29) overspant de Herengracht en verbindt het Koningsplein met de Leidsestraat. Omschrijving Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen. Vleugels van baksteen in horizontaal getrapte vorm (waarin een gemetseld motief is opgenomen) met aan de onderzijde bij de waterlijn blokjes natuursteen, gedekt met gebeeldhouwde natuurstenen afdekplaten. De pijlers in aanzicht in verticaal getrapte vorm overgaand in uitkragingen van natuursteen. Rechte stalen randliggers. Sierbalustrade van smeedijzer vastgezet op de afdeklijst en de uitkragingen. Beeldhouwwerk voorstellende een fabeldier (4x). Waardering Vaste plaat- of balkbrug uit 1921, genoemd Koningssluis en voorzien van beeldhouwwerk van Hildo Krop, naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518393
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koningssluis in Amsterdam

Pand met zandstenen gevel met geblokte hoeklisenen en met beeldhouwwerk gevulde halfcirkelvormige bekroning

Herengracht 434
Amsterdam
Pand met zandstenen gevel met geblokte hoeklisenen en met beeldhouwwerk gevulde halfcirkelvormige bekroning (XVIIIa).

"Magazijn en winkel voor den verkoop van Heeren-, Jongeheeren- en Kinderkleding en Modeartikelen"

Herengracht 426
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Herengracht en Leidsestraat in 1904-1905 tot stand gekomen 'MAGAZIJN en WINKEL voor den verkoop van Heeren-, Jonge..

Dubbel huis met gevel van drie traveeën met zandstenen hoeklisenen, zandstenen lijst met attiek en dito ingangspartij met balcon

Herengracht 436
Amsterdam
Dubbel huis met gevel van 3 traveeën (in de kern XVII B ?, verder XVIIIa, verbouwd 1895/96) met zandstenen hoeklisenen, zandstenen lijst me..

Pand met gevel onder rechte lijst met dakkapel

Leidsestraat 6
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met dakkapel (XIXa).

Pand met gevel onder rechte lijst met dakkapel

Leidsestraat 8
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met dakkapel (XIXa).

Kaart & Routeplanner

Route naar Koningssluis in Amsterdam

Foto's (2)