Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaste plaat- of balkbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Herengracht/brugnummer 30
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: P.L. Kramer


Beschrijving van Vaste plaat- of balkbrug

Inleiding In 1922 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Kramer bediende zich van een eerder ontwerp uit 1911 van J.M. van der Mey doch nam hiervan alleen de structuur van de brug over. De uitwerking en de inpassing in de omgeving moeten worden toegeschreven aan Kramer zelf. De brug (brugnummer 30) ligt in de Vijzelstraat en overspant de Herengracht. Omschrijving Vaste plaat- of balkbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen en natuursteen, op de uiteinden verzwaard met gebeeldhouwde zuilen van natuursteen. Vleugels van baksteen in horizontaal getrapte vorm. Pijlers van baksteen en natuursteen in verticaal getrapte vorm en overgaand in uitkragingen. Stalen randliggers, aan de onderzijde geprofileerd. Decoratieve smeedijzeren balustrade. Waardering Vaste plaat- of balkbrug uit 1922 naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuur- historische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518391
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaste plaat- of balkbrug in Amsterdam

Dubbel hoekhuis met aan voor- en zijkant gevels van drie traveeën met geblokte hoeklisenen

Herengracht 498
Amsterdam
Dubbel hoekhuis met aan voor- en zijkant gevels van drie traveeën met geblokte hoeklisenen (XVII B); omlopende daklijst en attiek evenals d..

Pand met gevel met gebeeldhouwde kelderpui, gesneden deuromlijsting en ornament onder de middenvensters

Herengracht 553
Amsterdam
Pand met gevel (XVIIIb) onder rechte lijst (XIX B), met gebeeldhouwde kelderpui, gesneden deuromlijsting en ornament onder de middenvensters..

Dubbel huis met gevel met geblokte hoeklisenen daklijst met balustrade, ingangspartij en getoogde vensters

Herengracht 500
Amsterdam
Dubbel huis met gevel met geblokte hoeklisenen (XVII B) daklijst met balustrade, ingangspartij en getoogde vensters XVIIIb. Deur en roedenve..

De Bazel

Vijzelstraat 30
Amsterdam
Omvangrijk, plat afgedekt KANTOORGEBOUW van tien bouwlagen waarvan de bovenste twee lagen telkens terugspringen, en met ritmisch gemodelleer..

Pand met vierraamsgevel onder rechte lijst, met gesneden dakkapel

Vijzelstraat 67
Amsterdam
Pand met vierraamsgevel onder rechte lijst, met gesneden dakkapel, (XVIIIc).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)