Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plaat- of balkbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Herengracht/brugnr 22
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925
Architect: P.L. Kramer


Beschrijving van Plaat- of balkbrug

Inleiding In 1925 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp uit 1922 van P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 22) overspant de Herengracht en ligt in de Raadhuisstraat. Omschrijving Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen met gebeeldhouwde blokken en banden van natuursteen. Vleugels van baksteen op de uiteinden voorzien van halfronde verzwaringen van natuursteen waarop de leuning is vastgezet. Pijlers van baksteen met gebeeldhouwde blokken natuursteen, tussen de balken overgaand in pylonen. Stalen randliggers, aan de onderzijde recht aansluitend op andere en teruggelegen liggers. Op de randliggers eenvoudig geprofileerde afdeklijst. Gedecoreerde smeedijzeren balustrade, in het midden onderbroken door en vastgezet op de gedecoreerde pylonen, aan de onderzijde beeindigt door de afdeklijst. Waardering Vaste plaat- of balkbrug naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518388
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plaat- of balkbrug in Amsterdam

Hoekhuis met halsgevel en een deurpartij in omlijsting en met gebeeldhouwde trapvensters in- en een stoephek tegen de zijgevel

Herengracht 211
Amsterdam
Hoekhuis met halsgevel (XVIIIb) en een deurpartij (XIXb) in omlijsting (XVIIIb) en met gebeeldhouwde trapvensters in- en een stoephek tegen ..

Pand bestaande uit twee samengetrokken huizen en een in 1906 bijgebouwd gedeelte

Herengracht 196
Amsterdam
Pand bestaande uit twee in 1615 gebouwde, later samengetrokken huizen (196 en 198) en een in 1906 bijgebouwd gedeelte (200). Uitzonderlijke ..

Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles

Herengracht 202
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden rechte lijst met consoles (plm 1800). Stoep, -hek-, deur- en vensterhekjes uit de bouwtijd.

Winkel- en woningcomplex

Herengracht 184
Amsterdam
Winkel- en woningcomplex (1897 door H.P.Berlage en H.Bonda), met fraai zandstenen muurwerk, erkers met aan de Duitse gotiek herinnerende ver..

Winkel met bovenwoningen

Herengracht 213
Amsterdam
1392 Inleiding In 1896-1897 in opdracht van de scheepsreder August J. Hendrichs gebouwde WINKEL met BOVENWONINGEN, naar een ontwerp van A...

Kaart & Routeplanner