Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boogbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Lastageweg/brugnr. 283
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1914
Architect: J.M. van der Mey


Beschrijving van Boogbrug

Inleiding In 1913 door J.M. van der Mey in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1914 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met vijf doorvaarten in opdracht van de Afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (nummer 283) ligt over de Waalseilandsgracht en verbindt de Lastageweg met de Buiten Bantammerstraat. De vier smeedijzeren lantaarns zijn vermoedelijk ontworpen door P.L. Kramer. Omschrijving Plaatbrug met gemetselde zijwanden voorzien van vier doorvaarten uitgevoerd als keperboog en een middendoorvaart met naar binnen hellende brughoofden, op de hoeken voorzien van natuurstenen blokken. Lange aanbruggen. Landhoofden en pijlers van baksteen, aan de onderzijde van vlechtwerk voorzien, afgezet met geprofileerde blokken en banden van natuursteen. Stalen randliggers en decoratieve balustrade van smeedijzer (vastgezet op de randligger). Brugdek met keibestrating. Gemetselde balustrade bij de aanbruggen, aan de bovenzijde afgezet met blokken natuursteen, waarin opgenomen vier bijpassende lantaarns in decoratief smeedwerk. De binnenzijde van de balustrade is voorzien van een eenvoudige ronde leuning. Boven de twee middelste pijlers is in decoratief smeedwerk het brugnummer aangegeven: 283. Waardering Vaste plaatbrug in Amsterdamse School-stijl algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en voor het oeuvre van J.M. van der Mey. Eveneens van belang vanwege de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518384
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boogbrug in Amsterdam

Hoekhuis met pilastergevel

Binnenkant 17
Amsterdam
Hoekhuis (midden XVII) met pilastergevel, waarvan top XIXa vervangen door rechte lijst met rozetten. Pui met versierde stoep, deuromlijsting..

Pand met gevel deuromlijsting en gesneden puilijst

Binnenkant 18
Amsterdam
Pand met gevel (plm 1800) onder rechte lijst (XIXc). Vijf balusters (plm 1800), deuromlijsting en gesneden puilijst (plm 1800). Deur en bove..

Huisje met eenvoudige klokgevel

Kromme Waal 38
Amsterdam
Huisje (XVII) met eenvoudige klokgevel (XVIII).

Pand met gevel onder klokvormige top met rollagen

Oude Waal 7
Amsterdam
Pand met gevel (XVIII) onder klokvormige top met rollagen (XIX).

Huis met gevel onder klokvormige top met rollagen

Buiten Bantammerstraat 9
Amsterdam
Huis (midden XVII) met gevel (XVIII) onder klokvormige top met rollagen (XIX).

Kaart & Routeplanner

Route naar Boogbrug in Amsterdam

Foto's (6)