Rijksmonumenten > Dikker & Thijs > Amsterdam

Dikker & Thijs in Amsterdam

Prinsengracht 444
1017KE Amsterdam
Noord-Holland (gemeente Amsterdam)

Handel en kantoor
1914-1915

Rijksmonument nummer: 518364

Recensie over Dikker & ThijsVoeg een recensie toe!
Route naar Dikker & Thijs Route berekenen

Kaart voor Dikker & Thijs in Amsterdam

Beschrijving | Recensies (0) | Wikipedia

Beschrijving Dikker & Thijs

Inleiding Op de hoek van Prinsengracht en Leidsestraat in 1914-1915 gerealiseerd bedrijfsgebouw, in oorsprong met winkels en kantoren, gebouwd naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van B.J. Ouëndag in opdracht van de N.V. Levensverzekeringsmaatschappij 'De Nederlanden'. Op het dak verscheen na de naamuitbreiding, 'De Nederlanden van 1870', een grote lichtreclame (' 1870'). De winkels werden verpacht aan een hoeden- en pettenfirma. In 1921 werd de kelder, beganegrond en eerste verdieping veranderd in een oestersalon. Van 1970 tot 1994 was hier het prestigieuze restaurant Dikker & Thijs gevestigd. Recent (XXd) zijn moderne dakkapellen en omheining toegevoegd. Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken hoekpand met afgeschuinde hoek bestaande uit vijf bouwlagen onder een afgeknot schilddak met shingles. Het gehele pand is onderkelderd. Het gebouw heeft een gewapend betonskelet en telt vier traveeën aan de zijde van de Prinsengracht en vier aan de Leidsestraat. De beganegrond- en tussenverdieping zijn voorzien van grote etalageramen tussen zware zwartkleurige natuurstenen rustica pilasters. De vensters op de tussenverdieping zijn door roeden onderverdeeld en voorzien van glas-in-lood ruitjes als bovenlichten. De oorspronkelijke entree in de afgeschuinde hoek is verplaatst. Daarvoor in de plaats is een groot etalageraam gekomen. De overgang van de tussenverdieping naar de derde bouwlaag wordt gevormd door een breed natuurstenen fries. De bovenbouw bestaat uit donkerkleurige baksteen met natuursteen voor de vensteromlijstingen. De derde en vierde bouwlaag zijn - met uitzondering van de laatste travee aan de Prinsengracht - voorzien van halfronde erkers tussen gemetselde pilasters op natuurstenen basementen. De in de erkers geplaatste en door houten roeden onderverdeelde ramen worden van elkaar gescheiden door natuurstenen stijlen. De vijfde bouwlaag is alleen in de afgeschuinde hoek voorzien van een erker. De overige diepgelegen vensters zijn uitgevoerd als fenetres-a-terre achter een gemetselde, aan de bovenzijde opengewerkte borstwering. De per drie gekoppelde ramen worden van elkaar gescheiden door zware bakstenen pilasters met natuurstenen - in een abstracte vorm gebeeldhouwde - kapitelen. De natuurstenen uitkragende daklijst is aan de onderzijde voorzien van klossen. Boven de daklijst in de afgeschuinde hoek een natuurstenen gebeeldhouwde vogel (phoenix?) tussen een gemetselde opstand. Waardering Voormalig winkel/kantoorpand van algemeen belang vanwege architectuur- historische waarde en van cultuurhistorisch waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van Dikker & Thijs in Amsterdam

 1. 1
  Winkel
  Dam 20
  1012 NP Amsterdam
  Inleiding In 1914-1917 aan de zuidzijde van de Dam, tussen Rokin, Kromelleboogsteeg en Kalverstraat inliggend, gerealiseerde KLEDINGZAAK ..
 2. 2
  Winkel
  Kalverstraat 1
  1012 NX Amsterdam
  Inleiding Tussen Kalverstraat en Kromelleboogsteeg in 1915-17 tot stand gekomen JUWELIERSWINKEL met bovenwoning naar ontwerp in Art Déco..
 3. 3
  De Bijenkorf
  Dam 1
  1012 JS Amsterdam
  Inleiding Op de hoek van Damrak en Dam in 1911-1914 tot stand gekomen WARENHUIS naar een ontwerp in Um 1800-trant van J.A. van Straaten j..
 4. 4
  Kantoorgebouw
  Nieuwezijds Voorburgwal 162
  1012 SJ Amsterdam
  Inleiding Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal in 1888-'89 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW naar een ontwerp in Neo-Hollandse Renaissance van A..
 5. 5
  Pakhuis met gevel onder punttop
  Nieuwezijds Voorburgwal 99
  1012 RE Amsterdam
  Pakhuis (XVIIA?) met gevel onder punttop (XIX); gekoppelde vensters.