Kantoorwoning naar een ontwerp in nieuwe kunst-stijl in Amsterdam

Nieuwe Spiegelstraat 6 A
1017DE Amsterdam

Beschrijving van Kantoorwoning naar een ontwerp in nieuwe kunst-stijl

Inleiding Een in 1903 gerealiseerde KANTOORWONING naar een ontwerp in Nieuwe Kunst-stijl van Ed. Cuypers. De opdrachtgever is onbekend. In 1925 werd het pand uitgebreid door de Gebr. Terlingen. In 1929 werd de begane grondgewijzigd door D.F. Slothouwer. Tegenwoordig is het pand gesplitst in apartementen. Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken natuurstenen kantoorwoning op een hardstenen rustica sokkel. Het pand bestaat uit een souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een afgeknot schilddak bedekt met rode pannen. Het pand bestaat uit drie traveeen. De entree met stoep bevindt zich in de meest rechtse travee en is voorzien van een hardstenen omlijsting. Daarboven een in tweeen onderverdeeld diepgelegen bovenlicht met uitkragende onderdorpel en abstracte in relief aangebrachte voorstellingen. De middentravee heeft vanaf de eerste verdieping pilasters op abstract gedecoreerde consoles. Vanaf de tweede verdieping verdikken de pilasters zich en zijn ze voorzien van reliefwerk. Boven de eerste verdieping zijn de pilasters voorzien van decoratieve ijzeren muurankers. De middentravee eindigt in een door de gootlijst brekende topgevel met een steekkap. De gootlijst is aan de onderzijde voorzien van natuurstenen consoles en op de hoeken van een vergaarbak met overloop. Het souterrain is voorzien van twee in drieen onderverdeelde diepgelegen vensters met traliewerk. De vensters op de bel-etage zijn eveneens voorzien van decoratief traliewerk. Alle in de gevel geplaatste diepgelegen vensters met bovenlichten zijn in drieen onderverdeeld door natuurstenen lijsten. De vensters op de tweede verdieping in de buitenste traveeen zijn getoogd. De bovenlichten van de in de topgevel geplaatste vensters zijn voorzien van een uitkragende kroonlijst tussen twee smalle torenvormige bekroningen. De gehele gevel is voorzien van decoratief reliefwerk. Waardering Voormalige kantoorwoning van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)