Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grachtenhuis in Amsterdam

Woonhuis

Leliegracht 25
1016GR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1881 (verb.)


Beschrijving van Grachtenhuis

Inleiding Een in 1881 door J.W. Meyer verbouwd GRACHTENHUIS waarbij een geheel nieuwe voorgevel in een Neo-Hollandse Renaissance stijl werd ontworpen in opdracht van C. Gautzch. In dit pand woonde en werkte van 1855 tot 1875 de dichter Everardus Johannes Potgieter. Zowel in 1918 als in 1929 werd het pand openbaar geveild. In 1949 werd de begane grond uitgebreid tot magazijn waarbij de binnenplaats werd overkapt. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond op een natuurstenen plint opgetrokken grachtenhuis bestaande uit een souterrain en twee verdiepingen onder een dwars zadeldak met steekkap en gedekt door shingles waarvoor de brede topgevel geplaatst is. De gevel is uit baksteen opgetrokken en beslaat vier traveeen. De gevel is strak geleed door twee als kroonlijst uitgewerkte waterlijsten. De entree is geplaatst in de tweede travee van links en voorzien van een rijk gepleisterde omlijsting bestaande uit Korinthische halfzuilen. In een nis boven de entree een witmarmeren buste van E.J. Potgieter, gemaakt in 1882 door H.A. Teixeira de Mattos. De buste rust op een uit boeken bestaand voetstuk. Achter de buste een gedenksteen, eveneens geplaatst in 1882 ter vervanging van een oudere gedenksteen uit 1879, waarop de tekst: 'E.J. Potgieter woonde in dit huis, van 12 Mei 1855 tot op zijnen sterfdag 3 Februari 1875'. Op de eerste verdieping is voor de tweede en derde travee een rijk bewerkt balcon op versierde consoles en met een opengewerkte balustrade geplaatst. De twee buitenste vensters zijn aan de onderzijde voorzien van een gepleisterd fries. Op vele plaatsen in de gevel, met name in de boogvelden van de vensters, zijn renaissancistische elementen aangebracht. Tevens is de gevel door pilasters van verschillende orden en door gepleisterde speklagen in horizontale en verticale richting geleed. De fenetres-a-terre in de topgevel zijn voorzien van een opengewerkte balustrade. De topgevel is verder nog voorzien van klauwstukken en twee decoratieve ijzeren hijsbalken. Waardering Grachtenhuis algemeen belang vanwege van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp alsmede van cultuurhistorische waarde als voormalig woonhuis van E.J. Potgieter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grachtenhuis in Amsterdam

Pand met gevel onder rechte lijst waarin triglyfen en consoles (plm 1800, met gesneden deurkalf

Leliegracht 23
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst waarin triglyfen en consoles (plm 1800, met gesneden deurkalf uit de bouwtijd.

Pand met klokgevel met gebeeldhouwde stoep, geblokte deurkozijn en rijk gesneden kalf

Leliegracht 19
Amsterdam
Pand met klokgevel (XVIIIa/b, later versoberd (rollagen), met gebeeldhouwde stoep, geblokte deurkozijn en rijk gesneden kalf, alles uit de b..

Pand verbouwd en van een een nieuw dak voorzien pand, de toen verhoogde gevel onder rechte lijst met consoles waarop een dakkapel

Leliegracht 21
Amsterdam
18e eeuws, in de 19e eeuw verbouwd en van een een nieuw dak voorzien pand, de toen verhoogde gevel onder rechte lijst met consoles waarop ee..

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles en latere dakkapel

Keizersgracht 161
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIIb) en latere dakkapel; gesneden deuromlijsting (XVIIIb) waarin empire deur, snijraam en..

Pand met halsgevel

Leliegracht 15
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa, afdekking later); empire deurpartij.

Kaart & Routeplanner

Route naar Grachtenhuis in Amsterdam

Foto's (1)