Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rembrandtmonument in Amsterdam

Overig

Rembrandtplein
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1847-1851


Beschrijving van Rembrandtmonument

Inleiding Aan de westzijde van het Rembrandtsplein geplaatst MONUMENT voorstellende de kunstschilder en etser Rembrandt Harmensz. van Rhijn (1606-1669) naar een naturalistisch ontwerp uit 1843 van L. Royer. N.B. Het gietmodel kwam in 1847 gereed. Het monument werd in 1851 gegoten door de fa. Enthoven te 's-Gravenhage. Op 27 mei 1852 werd het beeld in aanwezigheid van Koning Willem III en Prins Hendrik onthuld op de toenmalige Botermarkt bij de ingang van de Reguliersdwarsstraat. In 1875 werd het standbeeld naar de tegenwoordige plek verplaatst (na afbraak van de Boterwaag - voorheen Regulierspoort). In 1876 werd het plein omgedoopt in Rembrandtsplein. In 1924 werd het oude voetstuk door een nieuw vervangen. Omschrijving Gietijzeren standbeeld op natuurstenen sokkel, met levensgrote voorstelling van de kunstenaar Rembrandt in staande houding met een etsnaald in de in de rechterhand; op het gietijzeren blok achter de Rembrandtfiguur onder meer een open geslagen (ets?) boek en een schilderspalet. Opschriften: op de achterzijde van het beeld (W): 'L. Royer fcit 1847'. Op de voorzijde van de sokkel (O): 'REMBRANDT'. Op de achterzijde van de sokkel (W): 'HULDE VAN HET NAGESLACHT, ANNO 1852'. Waardering Gietijzeren standbeeld van Rembrandt van algemeen belang vanwege de kunst- historische waarde vanwege het belang voor de 19de-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst alsmede van cultuurhistorische waarde als herinnering aan een van de grootste schilders uit de vaderlandse geschiedenis. Het beeld geldt bovendien als een topstuk in het oeuvre van Louis Royer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518357
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rembrandtmonument in Amsterdam

Hotel Schiller

Rembrandtplein 28
Amsterdam
Inleiding In twee fasen (1912-1913, 1914-1915) tot stand gekomen HOTEL-RESTAURANT, genaamd 'Schiller'. Opdrachtgever tot de bouw was de hee..

Pand met gevel onder rechte lijst en attiek

Rembrandtplein 24
Amsterdam
Pand met gevel (XVII B) onder rechte lijst en attiek.

Pand met klokgevel met brede lisenen en twee oeils-de-boeuf

Rembrandtplein 22
Amsterdam
Pand met klokgevel met brede lisenen en twee oeils-de-boeuf (XVIIc).

Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen en consoles, waarop een groot gesneden opzetstuk met windvaan

Rembrandtplein 20
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met triglyfen en consoles, waarop een groot gesneden opzetstuk met windvaan (XVIIIc); vensterhekjes XIXA.

Pand onder gebroken dak en met gevel onder rechte lijst met consoles

Rembrandtplein 18A
Amsterdam
Pand onder gebroken dak en met gevel onder rechte lijst met consoles (grotendeels 2e helft 19e eeuw doch in de kern ouder).

Kaart & Routeplanner

Route naar Rembrandtmonument in Amsterdam

Foto's (5)