Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Confectie-atelier in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Keizersgracht 440
1016GD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1897-1898
Architect: W. Hamer


Beschrijving van Confectie-atelier

Inleiding Een in 1897-1898 tot stand gekomen CONFECTIEATELIER naar een ontwerp in eclectische stijl van W. Hamer in opdracht van de Naamlooze Vennootschap Manufacturen Industrie M.J. van de Waal & Co. bij monde van directeur G. Klatte. In 1922 werd het pand uitgebreid met een verdieping ten behoeve van magazijnruimte door P. Schenk. In 1924 uitgebreid en veranderd. In 1975 is de beganegrond gewijzigd ten behoeve van City Centre Properties. Omschrijving Op een L-vormige plattegrond opgetrokken confectieatelier op een hardstenen plint bestaande uit een vijf bouwlagen onder een plat dak afgewerkt middels een een lijstgevel met een attiek. De brede gevel heeft drie door smalle muurdammen van elkaar gescheiden vensterassen. De muurdammen zijn vanaf de eerste verdieping uit rode baksteen opgetrokken en voorzien van pilasters en speklagen. De toepassing van ijzer in de constructie maakte het gebruik van grote vensters, met een eveneens ijzeren roedenverdeling, mogelijk. Ter hoogte van de benedenpui bestaan de muurdammen uit een lichtkleurige natuursteen op een zwartkleurige plint. Ook hier zijn de muurdammen voorzien van pilasters. Daartussen drie ingangen waarbij de middelste wordt geaccentueerd door twee marmeren zuilen op een plint, toegang verlenend aan een vestibule. De twee buitenste ingangen zijn voorzien van een panelendeur met traliewerk voor de vensters.De overgang naar de eerste verdieping wordt gevormd door een cordonband. De pilasters - met gestileerd kapiteel - tegen de muurdammen op de verdiepingen staan op natuurstenen plinten waarvan de velden zijn opgevuld met abstracte motieven in hoog-relief. Het middelste venster op de eerste verdieping heeft een ijzeren balustrade tussen natuurstenen posten. Ter hoogte van de tweede verdieping zijn de pilasters op de muurdammen voorzien van - uit natuursteen gehakt - abstract decoratief beeldhouwwerk. Onder de decoratieve en gepleisterde daklijst een breed fries. Boven de daklijst een decoratieve attiek tussen gepleisterde posten met bolvormige bekroning. Waardering Voormalig confectieatelier van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp, vanwege het materiaalgebruik. Bovendien van cultuurhistorisch belang als exponent van een typisch Amsterdamse bedrijfstak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518356
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Confectie-atelier in Amsterdam

Pand met gepleisterde gevel onder rechte lijst

Keizersgracht 434
Amsterdam
Pand met gepleisterde gevel (XVIIIb) onder rechte lijst (XIX A); deurpartij uit midden XIX.

Pand met zandstenen gevel onder rechte triglyfenlijst en attiek, met gebeeldhouwde vensteromlijsting in de as, gebeeldhouwde stoep en deur en kelderpu ..

Keizersgracht 442
Amsterdam
Pand met zandstenen gevel (XVIIIa/b) onder rechte triglyfenlijst en attiek, met gebeeldhouwde vensteromlijsting in de as, gebeeldhouwde stoe..

Pand met gevel onder rechte lijst

Keizersgracht 436A
Amsterdam
Pand met gevel (XVIIIb) onder rechte lijst (XIX A); empire deurpartij.

Hope

Keizersgracht 446
Amsterdam
Dubbel huis met gebeeldhouwde zandstenen gevel onder rechte lijst met consoles en attiek, voorzien van vensteromlijstingen (XVIIIa/plm 1725)..

Hope

Keizersgracht 444
Amsterdam
Pand met zandstenen gevel onder rechte lijst en attiek (1758); gevellantaren.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)