Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blauwbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Amstel/Brugnummer 236
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Blauwbrug

Inleiding Een in 1883 tot stand gekomen BRUG over de Amstel. De brug verbindt de Amstelstraat met het Waterlooplein/Nieuwe Amstelstraat. Opdracht tot de bouw werd verleend door de Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. Ontworpen door de architecten B. de Greef en W. Springer. Gebouwd in de stijl van het eclecticisme. Het brugnr. is 236, de brug is echter beter bekend als de Blauwbrug. Deze derde brug ter plaatse werd in 1883 opengesteld en dankt haar naam aan een voorgangster, waarvan het houtwerk in blauwe kleur was geschilderd. In verband met de Internationale Koloniale Tentoonstelling die in 1883 in Amsterdam gehouden werd ontwierpen de toenmalige stadsarchitecten twee Amstelbruggen: de Blauwbrug en de Hogesluis. In verhouding tot de meer op de functionaliteit gerichte negentiende-eeuwse bruggen, hebben deze bruggen een grote allure. De architecten lieten zich mogelijk inspireren door de Parijse Alexander-III brug over de Seine. Voor de helft van de bouwkosten werd bijgedragen door de Amsterdamse Omnibus Maatschappij. Omschrijving Monumentale vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Verzwaarde landhoofden van baksteen en natuursteen, op de uiteinden voorzien van natuurstenen pylonen. Men maakte gebruik van blauwe kalksteen. De vaasbalustrade werd uitgevoerd in gepolijste witte kalksteen. Sommige balusters opgevat als kleine pijlers met kapiteel. De leuningen en onderbouw zijn van gietijzer, op het gedeelte boven de doorvaarten. De acht zuilen - vier aan weerszijden - zijn van gepolijst rood Zweeds graniet. Deze zuilen rusten op basement en grote vierkante piëdestal. Halverwege de zuilen een scheepsvorm, dierplastieken en masker. De dierplastieken fungeren als consoles of dragers voor dubbele lantaarns. In totaal zestien lantaarns. Aan de bovenzijde een Ionisch kapiteel en polychrome keizerskroon. De verzwaarde pijlers zijn uitgevoerd in een combinatie van baksteen en gebeeldhouwde natuursteen in de vorm van scheepsboegen. Rechte stalen randliggers met eenvoudig geprofileerde afdeklijst. Waardering Rijk gedetailleerde vaste plaatbrug van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Karakteristieke en zeldzame verschijningsvorm, in het bijzonder de verzwaarde landhoofden, de pijlers en de zuilen met lantaarns. De Blauwbrug is redelijk gaaf bewaard gebleven. Tevens van grote situationele waarde als beeldbepalend element en verbindingsschakel tussen de Amsteloevers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518352
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Blauwbrug
De Blauwbrug
De Blauwbrug
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Overspant Amstel
Brugnummer 236
Bouw
Ingebruikname 1883
Gebruik
Weg Amstelstraat
Blauwbrug
Blauwbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Blauwbrug (brug nr. 236) in Amsterdam is een brug over de Amstel, die de Amstelstraat verbindt met het Waterlooplein. De brug werd in 1883 opengesteld en is een ontwerp van B. de Greef en W. Springer. De naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die hier vanaf 1600 beide oevers verbond. De architectuur van de brug is geïnspireerd door de Parijse Seinebruggen. Het is daardoor een van de meest markante bruggen van Amsterdam.[1]

In het Jiddisch heet deze brug de 'Bloubrik'. Het was de toegang tot de vroegere Jodenbuurt die vanaf daar begon. De 'Bloubrik' komt voor in tal van gezegden in het Jiddisch; allemaal over hoe iemand nooit loskomt van zijn achtergrond, al heeft hij/zij er nauwelijks iets mee te maken.[2]

Sinds 1903 rijdt tramlijn 9 over de brug. In 1982 is lijn 14 daarbij gekomen.

Johannes Leendert Scherpenisse heeft de Blauwbrug gefotografeerd in 1905–1913.

Op 30 april 1980, de dag waarop prinses Beatrix werd ingehuldigd als koningin van Nederland, vonden hier rellen plaats tussen krakers en de ME. Op dit treffen baseerde A.F.Th. van der Heijden het verhaal voor zijn roman De slag om de Blauwbrug.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Blauwbrug in Amsterdam

Hoekhuisje onder schilddak

Amstel 200
Amsterdam
Hoekhuisje (XVII) onder schilddak.

Pand met gelaagde zandstenen gevel onder triglyfenlijst

Amstel 208
Amsterdam
Pand met gelaagde zandstenen gevel onder triglyfenlijst (plm 1670/73, waarschijnlijk door Adriaan Dortsman). Attiek verdwenen; modern dak, d..

Huis waarvan de gevel wordt bekroond door een latere punttop

Amstelstraat 49H
Amsterdam
18e eeuws huis waarvan de gevel wordt bekroond door een latere punttop.

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles

Amstel 204
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIII A). Versierde stoep met drie bladbalusters.

Pand met gelaagde zandstenen gevel onder triglyfenlijst met attiek

Amstel 210
Amsterdam
Pand met gelaagde zandstenen gevel onder triglyfenlijst met attiek (plm 1670/ 73, waarschijnlijk door Adriaan Dortsman). Deur- en vensterope..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blauwbrug in Amsterdam

Foto's (5)