Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koning Willemshuis in Amsterdam

Gebouw

Egelantiersstraat 141
1015RA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1863-1864


Beschrijving van Koning Willemshuis

Inleiding In 1863-1864 naar eclectisch ontwerp van J. van Maurik tot stand gekomen VERENIGINGSGEBOUW, genaamd Koning Willemshuis. De opdrachtgever was 'De Oprichtings-Commissie van een Wijkgesticht', betrekking hebbend op de Jordaanse buurten NN en RR en vertegenwoordigd door onder andere Ds. C.S. Adama van Scholten en G.H. Crone. N.B. In de loop der tijd is het pand verschillende keren gewijzigd en/of verbouwd. Destijds bestond er aan de linkerzijde een gang of slop naar achtergelegen woningen. De functie wijzigde in kantoor, fabriek, werkplaats en dienstwoning. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen verenigingsgebouw bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met pannen. Gemetselde gevels in overwegend kruisverband. Op het voorste dakschild een eenvoudige dakkapel met houten geprofileerde hijsbalk. De voorgevel is zeven traveeën breed en heeft twee licht risalerende hoekpartijen. Op de begane grond in het centrale deel een vijftal zesruitsvensters in licht getoogde blindnissen met een natuurstenen benedendorpel en een gemetselde kam. In de hoekrisalieten een dubbele houten toegangsdeur in breed houten en geprofileerd kader met kleine lichten. Boven het kalf een licht getoogd bovenlicht met geometrische roedenverdeling. Aan de bovenzijde, de profilering op barokke wijze onderbrekend, een dubbel heraldisch wapen omgeven door florale motieven en afgesloten door een heraldische kroon. Dit geheel is gepolychromeerd. Tussen de verdiepingen een brede gemetselde band met rechthoekige cartouches en zwarte (sier)roosters en aan de boven- en benedenzijde een licht uitkragende natuurstenen lijst. Op de verdieping een serie van zeven getoogde vensters in rondboognissen. Zesruits roedenverdeling en een natuurstenen benedendorpel. Onder het venster van de linker hoekrisaliet in een natuurstenen gevelsteen het jaartal '1813'. Onder het venster van de rechter hoekrisaliet in een natuurstenen gevelsteen het jaartal '1863'. Onder de drie centrale vensters op een natuurstenen gevelsteen de naam 'Koning Willemshuis'. Boven de vensters een breed houten fries met lichte profilering aan de onderzijde. Gevel wordt afgerond met een breed uitkragende kroonlijst. De linkerzijgevel is eenvoudig en toont een enkel venster en een eenvoudige gevelbeeindiging. Ook de toegang tot een voormalige slop is nog zichtbaar. Waardering Verenigingsgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling. Verder van typologisch belang. Voorgevel redelijk goed bewaard gebleven en mede hierdoor sterk beeldbepalend. Tevens van ensemblewaarde wegens de samenhang met de naastgelegen Wilhelmina Bewaarschool. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koning Willemshuis in Amsterdam

Hofje De Zeven Keurvorsten

Tuinstraat 199
Amsterdam
Hofje "De Zeven Keurvorsten", bestaande uit woningen om een binnenplaats (XVIII), en een neo-gotische kapel; aan de straat omlijste ingang m..

Huis huis met latere gevel, beëindigd door een klokvormige top onder rollagen

Egelantiersgracht 560
Amsterdam
In de kern misschien 17e eeuws huis met latere gevel, beëindigd door een klokvormige top onder rollagen (19e eeuw).

Huis met gevel onder klokvormige top met rollagen

Tuinstraat 191
Amsterdam
Huis met gevel onder klokvormige top met rollagen (19e eeuw). Op de verdiepingen negenruits vensters.

Pand met halsgevel

Egelantiersgracht 552
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIII a/b).

Huis met gevel onder eenvoudige klokvormige top

Egelantiersgracht 444
Amsterdam
In de kern 17e eeuws huis met grotendeels uit de 2e helft van de 19e eeuw daterende gevel onder eenvoudige klokvormige top.

Kaart & Routeplanner

Route naar Koning Willemshuis in Amsterdam

Foto's (7)